Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Fiala bude premiérem, složení vlády představil Zemanovi. Prezident měl výhrady k jednomu jménu

Česko

  16:19aktualizováno  17:45
Lídr koalice SPOLU a předseda ODS Petr Fiala bude jmenován premiérem 26. listopadu na zámku v Lánech. Řekl to po jednání s prezidentem Milošem Zemanem, kterému představil, jak má vypadat nová vláda. Zeman má podle Fialy výhrady k jednomu z navržených jmen, šéf ODS odmítl říci, o koho jde.

„Já to jméno teď nebudu sdělovat. K dalším kandidátům výhrady neměl,“ řekl Fiala. O výměně kandidáta, k němuž má Zeman vyhrady, šéf ODS neuvažuje.

S navrženými kandidáty se chce Zeman po jmenování Fialy v dalších zhruba deseti dnech  sejít. A pak může být jmenována vláda jako celek. Zhruba do tří týdnů.

„Můžeme zítra převzít vládu. Pan prezident si přeje, aby to jmenování proběhlo v důstojných podmínkách a nebylo to tady v nemocnici,“ řekl šéf ODS.

Jen tři ženy ve vládě

Hned po schůzce Fiala jména těch, s nimiž počítá do vlády, oficiálně představil veřejnosti. Nebylo mezi nimi žádné překvapení, všechna jména byla známa již před setkáním lídra koalice Spolu s prezidentem, jen je šéfové stran oficiálně nepotvrzovali.

Mezi 18 členy nové vlády mají být pouhé tři ženy, čímž se kabinet Petra Fialy nebude příliš odlišovat od předchůdců. V končící vládě Andreje Babiše jsou čtyři ze 14 členů menšinového kabinetu.

Na nové Fialově vládě se domluvili politici ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN a vládní koalice se bude opírat o 108 poslanců ve Sněmovně.

„V tomto okamžiku je to především téma jmenování Petra Fialy premiérem,“ řekl Zeman 5. listopadu v rozhovoru pro Frekvenci 1 v prvním rozhovoru poté, co byl den po volbách ze zámku v Lánech převezen do Ústřední vojenské nemocnice.

Teprve v pondělí byl prezident, který se podle člena jeho lékařského konzilia Pavla Pafka léčí s cirhózou jater, převezen na oddělení dlouhodobé péče.

Fiala, kterého prezident Zeman pověřil jednáním o nové vládě, doufá, že schůzka se Zemanem přinese konkrétní harmonogram dalšího postupu směřujícího ke jmenování vlády.

Ministra musí ještě schválit fórum Pirátů

Poslední otazník byl nad pozicí nového ministra odpovědného za legislativu. Do vlády odmítl jít šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Tuto pozici by měl získat 47letý advokát Michal Šalomoun. Dříve za Piráty neúspěšně kandidoval jako nestraník do Evropského parlamentu a Senátu. V minulosti byl v zastupitelstvu Třebíče za Věci veřejné.

O jeho jménu ještě musí hlasovat všichni Piráti. Hlasování by mělo proběhnout přes víkend.

Podívejte se na představení navržených členů vlády: