Po dvou letech růstu pokles prodejů rostlinných alternativ masa v USA

Maloobchodní prodej čerstvých a mražených plant-based alternativ masa klesá, a to po dvou letech růstu, který vyvrcholil v průběhu pandemie covid-19. V posledních 6 měsících zaznamenali výrobci alternativ masa a masných produktů podstatné meziroční snížení prodejů a hledají pro takový vývoj vysvětlení.

Mezi hlavní důvody se řadí:

  • výrobky stále neodpovídají představě spotřebitelů o chuti a konzistenci,

  • složité dokazování, že rostlinné alternativy jsou z pohledu výroby udržitelnější, než je klasická produkce masa,

  • problémy v dodavatelském řetězci způsobeném následky covid-19.

První pokusy o výrobu rostlinných alternativ masných produktů se datují již na konec 19. století a řada českých spotřebitelů si ještě vybaví první sójové maso z období před několika dekádami. Posun ve výzkumu dalších rostlinných bílkovin a dobře zvolený marketing v kombinaci s hledáním alternativ u určité části spotřebitelů zajistil boom v posledních letech. Jen v USA ale aktuálně činí podíl těchto plant-based alternativ masa a masných produktů pouze 1,5 % trhu.

Přestože jde o relativně malý segment, stále se v něm točí slušné peníze a řada odborníků prorokuje postupný růst v budoucích letech. Výrobci se ale budou muset zaměřit na výše uvedené problémy a hledat vhodná řešení. Dále se budou muset vypořádat s tím, že určitá část spotřebitelů ustupuje od „zdravějších“ alternativ za vyšší cenu nebo již nemá tolik chuť zkoušet nové produkty. Opatření zavedená kvůli pandemii koronaviru také ztěžují společnostem přímý kontakt se spotřebiteli, např. formou ochutnávek. Určitou část spotřebitelů také může odradit složení těchto výrobků, které je proti jejich masným vzorům mnohem komplexnější.

Mezi českými výrobci a exportéry produktů na bázi rostlinných bílkovin byl zaznamenán zvýšený zájem o americký trh. Výše popsaná situace tak rozhodně vytváří prostor pro nová řešení a hledání partnerů pro trans-atlantickou spolupráci. Vzhledem k cestovním omezením nebylo zatím možné uspořádat např. společnou expozici na veletrhu Plant Based World Expo v New Yorku, ale v případě zájmu o pomoc na americkém trhu se na mě neváhejte obrátit.

 

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob: +1 202 507-3859, mob ČR: +420 601 558 079, petr_jezek@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.