Emirátský projekt World Logistics Passport díky pandemii vzkvétá

19. 11. 2021

Během Světového obchodního fóra v Davosu 2020 Spojené arabské emiráty představily projekt pro mezinárodní obchodování, který je pojmenovaný World Logistics Passport. Zjednodušeně řečeno se jedná o společenství, které svým členům nabízí přístup k finančním i nefinančním podporám na poli mezinárodní přepravy za použití peněz Spojených arabských emirátů.

Tou hlavní nefinanční podporou je know-how a expertíza emirátských logistických služeb.

Takzvaný World Logistics Passport funguje na bázi věrnostního programu několika úrovní, které zajištují zjednodušené proclení, rychlejší nakládání a vykládání, levnější ceníky přepravy a využití speciálních logistických kanálů. Členy tohoto projektu mohou být přepravní firmy, obchodníci i vládní organizace. 

Základním cílem projektu WLP je podpořit South-South obchodování, tedy obchod především mezi rozvojovými zeměmi Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Na vzniku WLP se podílejí firmy DP World a Emirates Group za podpory vládní expertízy emirátu Dubaj. Dalším, ještě důležitějším, cílem je rostoucí význam Dubaje jako logistické centrály pro mezinárodní obchod.

Mezi dalšími členy ze Spojených arabských emirátů jsou například aerolinky Etihad nebo Flydubai. Jen v roce 2021 se do projektu přidaly vlády Indie, Indonésie, Thajska, Brazílie, Kolumbie, Jižní Afriky, Senegalu, Kazachstánu a Uruguaye. Naposledy se 17. listopadu k projektu připojil, jako druhá země z regionu Blízkého východu, Bahrajn.

Již během pilotního projektu v roce 2019 dokázalo členství a použití nabízených výhod navýšit obchodní výměnu o 10 %. WLP se chystá vstoupit do 20 trhů, které představují 54 % globálního HDP. Dle oficiálních vyjádření plánuje mít projekt WLP v roce 2023 2% podíl světového obchodu.

Z pohledu všech výrobců a exportérů to znamená obrovský potenciál ve Spojených arabských emirátech, které díky své vizi stát se světovým logistickým centrem otevírají svým partnerům nové rozvojové trhy. To už je znát i na všech místních veletrzích, kdy návštěvnost dávno překonala regionální zájem. Na téměř každé akci se objevují obchodníci ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Pro mnoho firem tak úspěch v Emirátech může znamenat vstupenku na tyto zmíněné trhy.

 

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mobil:+ 420 602 768 207, E-mail: lukas_zamrzla@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.