FAO vydalo nový report „Food Outlook“, světový obchod s potravinami dosahuje rekordních objemů i cen

19. 11. 2021

Podle nové zprávy, kterou zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), se světový obchod s potravinami zrychlil a je připraven dosáhnout historického rekordu v objemu i hodnotě.

„Food Outlook“ vydávaný dvakrát ročně nabízí přehledy FAO o vývoji nabídky a poptávky na trhu potravin, včetně obilovin, rostlinných olejů, cukru, masa a mléčných výrobků a ryb. Zabývá se také trendy na termínových trzích a přepravními náklady na potravinářské komodity.

Ačkoli celosvětový obchod s potravinami prokázal "pozoruhodnou odolnost vůči narušením v průběhu pandemie COVID-19", rychle rostoucí ceny potravinářských komodit a energií představují významné problémy pro chudší země a spotřebitele, kteří za tyto základní potřeby vynakládají velkou část svých příjmů, uvádí FAO ve svém novém reportu. FAO očekává, že v roce 2021 dosáhne celosvětový účet za dovoz potravin historického maxima a přesáhne 1,75 bilionu USD, což představuje 14% nárůst oproti předchozímu roku a o 12 % více, než se předpokládalo v červnu 2021. Tento nárůst je způsoben vyšší úrovní cen mezinárodně obchodovaných potravinářských komodit a trojnásobným zvýšením nákladů na dopravu.

Rozvojové regiony se na celkovém objemu podílejí 40 procenty a očekává se, že jejich dovoz potravin vzroste oproti roku 2020 o 20 %. Ještě rychlejší růst se očekává u zemí s nízkými příjmy s potravinovým deficitem, a to spíše v důsledku vyšších nákladů než vyššího objemu dovozu potravin. Rozvojové země se potýkají s prudkým nárůstem cen základních potravin, jako jsou obiloviny, živočišné tuky, rostlinné oleje a olejniny, zatímco v případě rozvinutých regionů je hlavní příčinou nárůstu cena potravin s vysokou hodnotou, jako je ovoce a zelenina, produkty rybolovu a nápoje.

Report poukazuje na rostoucí počet zemí - nyní jich je 53 - kde domácnosti vynakládají více než 60 % svých příjmů na základní potřeby, jako jsou potraviny, pohonné hmoty, voda a bydlení. FAO varuje, že rostoucí ceny potravin a pohonných hmot mohou mít vysoce regresivní dopad na chudé spotřebitele a regiony, a vyzývá v tomto ohledu ke zvláštní ostražitosti.

(FAO, online 11/21)

 

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.