REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Bydlet v nájmu v klidu. Etický kodex nájemního bydlení má nastavit férové podmínky všem

Asociace nájemního bydlení představila Etický kodex nájemního bydlení. Asociace, jež sdružuje největší poskytovatele těchto služeb v České republice, kodex zveřejnila po roce své existence. Strategickým cílem dokumentu jsou férové podmínky obou stran nájemního vztahu.
Ilustrační obrázek, Zdroj: fotolia, fotofabrika
Ilustrační obrázek, Zdroj: fotolia, fotofabrika

„Náš Etický kodex konkrétně pojmenovává pravidla, ke kterým se automaticky zavazují všichni naši členové. Je to souhrn zásad férového chování často nad rámec současných zákonů,“ představil Etický kodex Vítězslav Vala, prezident Asociace nájemního bydlení.

„Dlouhodobě věříme, že nájem je vhodná volba bydlení pro široké vrstvy obyvatel České republiky. Obzvlášť v současné kritické době. Je tedy nesmírně důležité jít naproti dlouhodobým závazkům stanovením takových pravidel, které tento svazek pomohou utužit. V západních zemích je to běžná věc a my jsme rádi, že můžeme i v České republice jít příkladem,“ uvádí Petr Mácha, člen prezidia Asociace nájemního bydlení a generální ředitel CPI BYTY.

Asociace Etický kodex představila na setkání u kulatého stolu „Budoucnost dostupného bydlení“ zástupcům politických stran a zástupcům Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva práce a sociálních věcí. Spolu s Etickým kodexem byly hlavními tématy setkání: dostupné a sociální bydlení v ČR, povolební vývoj v oblasti dostupného bydlení, nájemní bydlení v době rekordních cen nemovitostí, etika nájemního bydlení a cenové mapy nájemního bydlení.

Etický kodex Asociace nájemního bydlení obsahuje řadu závazků nad rámec současné legislativy pro pronajímatele i pro nájemce. „Smyslem kodexu je jednoduše popsat fáze nájemního vztahu a toho, co je etické z obou stran – pronajímatele i nájemníka. Fáze nájemního vztahu: hledání/nabízení bytu, prohlídka, podpis smlouvy, užívání bytu, vyúčtování, ukončení nájemního vztahu nebo předání bytu. Tento způsob považujeme za velmi praktický, protože prostě říká, co je v procesu nájemního vztahu správné a je to svým způsobem checklist správného chování,“ uzavírá k obsahu kodexu Jan Rafaj, člen prezidia Asociace a generální ředitel společnosti Heimstaden Czech. Úplné znění Etického kodexu je k dispozici na webu Asociace nájemního bydlení.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: AdobeStock.com - grand-warszawski

Jak bydlí Češi? Nájmy na vzestupu. Lidé hledají také alternativy bydlení

O krizi bydlení se hovoří už dlouho, nezávisle na aktuální situaci spojené s krizí energetickou. Ceny bytů a domů ve velkých městech neustále rostou, stejně jako nájmy. Přesto je zde patrná změna ve prospěch nájemního bydlení. Ukazují to data Sociologického ústavu AV ČR, který na konci minulého roku představil svoji…

Zdroj: AdobeStock - Roman Babakin

KOMENTÁŘ: Lidé musí bydlet. Spadnou ceny nemovitostí? A co nájmy?

Lidé potřebují bydlet. Jakým způsobem se tato potřeba vyřeší je otázkou. Možnosti jsou v zásadě dvě, buď ve vlastním či v pronájmu. Dostupnost vlastního bydlení se snížila, zároveň ale ochlazuje trh s hypotékami. Bude to mít vliv na ceny nemovitostí? Půjdou ceny dolů? A jak na současnou situaci zareagují nájmy?

Zdroj: AdobeStock - Wayhome Studio

Vyplatí se hypotéka nebo nájem? Výpočty překvapí. A jak to udělat chytře?

Hypotéka nebo nájem? Odvěká otázka měla vcelku jasnou odpověď, ale se vzrůstajícími ceny nemovitostí, zdražujícími se hypotékami a pokulhávajícím turistickým ruchem ovlivňujícím krátkodobé pronájmy se situace mění. V rozhovoru šéfredaktora ESTAV.cz s analytikem realitního trhu Vítem Souralem jsme se na problém…

REKLAMA