Zabouchli jste si klíče v autě? Nezoufejte a nerozbíjejte okno, existují způsoby odemčení bez škody na autě

Novější auta se umí zamknout sama, když v nich nejste delší dobu a poté může dojít k tomu, že uvnitř zůstanou klíče. Taková situace lze snadno vyřešit.

i Zdroj fotografie: Uživatel RickJ / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Novější modely jsou vybaveny dálkovým ovládáním a tlačítkem pro nastartování. Klíč se téměř nepoužívá a pokud je potřeba jej využít, tak například v momentě, kdy si chcete deaktivovat airbag spolujezdce. Samotné ovládání slouží k tomu, abyste s ním odemkli nebo zamkli vozidlo. Některá jsou navíc vybavena dalšími funkcemi. I s tímto systémem může dojít k tomu, že si ovládání zapomenete v kufru a vozidlo se po pár minutách vaší nepřítomnosti uzamkne. Pro některá auta z bezklíčovým otevíráním je ovládání daleko, a tak vás nepustí dovnitř.

Důvodem bývá nepozornost

Velmi častým důvodem, proč si řidiči v autě zapomenou klíče je to, že je něco rozrušilo při vystupování z auta nebo zkrátka nedávali pozor. Nejčastěji zůstávají po vypnutí motoru v zapalování nebo v přihrádce na věci. Ve starých vozidlech byl systém zamykání trochu jiný, než je momentálně u novějších typů aut. Při vystupování totiž stačila zamáčknout páčka, která se nacházela buď nahoře na dveřích nebo přímo u kliky. Poté bylo potřeba dveře jen zavřít a vůz byl uzamčen. V takových situacích docházelo nejčastěji k uzamčení klíčů uvnitř vozidla.

iZdroj fotografie: Depositphotos

U novějších modelů je to trochu jinak. Klíče bývají schované v ovládání a k nastartování motoru stačí zmáčknout jen tlačítko. Někteří lidé si tímto malým přístrojem odemknou a odloží si jej do přihrádky na věci. Může dojít k tomu, že až auto opustí, dojde k chybě elektroniky. Ta vozidlo sama uzamkne a řidič poté nemá možnost dostat se zpátky do vozidla bez ovládání, jež je stále v přihrádce. V těchto situacích máte několik řešení, abyste se opět dostali dovnitř vozu.

Použití náhradních klíčů

V případě, že si kupujete úplně nové auto, dostanete k němu i náhradní klíče. Ty slouží i pro takto podobné situace. V momentě, kdy se nemůžete dostat k tomu originálnímu, můžete použít náhradní. Pozor si dávejte na náhradní klíč, který nemusí mít imobilizér. Slouží tedy pouze k odemknutí, ale nenastartujete s ním. Jestliže budou chtít jedno auto používat dva lidé a každý si vezme jeden klíč, měli by si zkontrolovat, zda je v obou imobilizér.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zavolejte si na pomoc odborníka

Mnoho firem se zabývá pomocí lidem, kteří si zabouchli ve vozidle své klíče. Jedná se o služby nouzového otevírání zámků a využít je může každý. Tito odborníci často fungují 24 hodin denně, protože vědí, že takto nepříjemná situace se stane vždy v momentě, kdy to nejméně potřebujete. Většina z nich je schopna vám sdělit cenu předem a stačí jim k tomu, aby věděli, o jaký vůz se přesně jedná.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Rozbití okna nechávejte nakonec

Úplně poslední možností, jak se dostat dovnitř, je rozbití okna. Mnoho lidí se domnívá, že bude lepší a levnější, když rozbijí to nejmenší okno na vozidle. Nejčastěji si vyberou malé trojúhelníkové, které ale není nejlepší volbou. Důvodem je to, že větší okno je levnější a mnohem snadněji jej najdete ke koupi. Každý by si měl zjistit, jaké okno je na jeho vozidle to nejlevnější a lze sehnat nejjednodušeji.

V jaké situaci se vám podařilo zabouchnout klíče v autě?

Zdroj: AutoCar

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články