Omikron potvrdili Nizozemcům s negativním testem

0
5058
Omikron
Foto: Pixabay.com

Přes 60 pasažérů, kteří přiletěli v pátek 26. listopadu ve dvou letech z JAR do Amsterdamu, má koronavirus. A u některých se potvrdila varianta omikron. Před odletem se cestující prokazovali negativním testem.

Zhruba 600 pasažérů dorazilo v pátek [28.11.] na amsterodamské letiště Schiphol dvěma lety společnosti KLM. Poté se podle nařízení tamní vlády museli několik hodin podrobovat testování kvůli obavám z nové varianty viru, kterou Světová zdravotnická organizace [WHO] nazvala omikron.

„U jistého počtu testovaných osob byla zřejmě odhalena varianta omikron,“ uvedl v prohlášení nizozemský zdravotní ústav.

Podle jeho mluvčího je téměř jisté, že se jedná o zmíněnou novou variantu. Pro potvrzení ale budou zapotřebí ještě další testy.

Nizozemské úřady následně v neděli 28.11. oznámily, že u 13 lidí, kteří v pátek přiletěli z JAR, se potvrdila varianta koronaviru omikron. Dva případy téhož dne ohlásilo také Dánsko a Kanada. Podezření na nákazu omikronem má u osmi lidí Francie a u jednoho člověka Švýcarsko. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Cestující z JAR měli před odletem negativní test

První informace od nizozemských úřadů hovořily o tom, že mezi cestujícími z Kapského Města a Johannesburgu by mohlo být více než 85 pozitivních na koronavirus. V sobotu [27.11.] úřady tento počet upřesnily a potvrdily, že testy prokázaly virus u 61 osob. Podle serveru DutchNews.nl se pasažéři museli údajně prokázat negativním testem, který nebyl starší 24 hodin. A to ještě před nástupem na palubu obou letadel.

„Cestující s pozitivním výsledkem testu budou umístěni do izolace v hotelu na Schipholu nebo poblíž,“ uvedly zdravotnické úřady.

Zmutovaný koronavirus odlišuje jiný spike protein

Nizozemská vláda v pátek ráno zakázala veškerou leteckou dopravu směřující z jižní Afriky. Tamní ministr zdravotnictví Hugo de Jonge uvedl, že všichni cestující, kteří jsou již na cestě do Nizozemska, musí po příletu projít testem a karanténou.

Nizozemská vláda zároveň hned v pátek 26. listopadu vydala mimořádné opatření. S platností od neděle [28.11.] bude v zemi od 17:00 do 05:00 povinně uzavřena většina obchodů a také bary a restaurace. Vláda se tím snaží ulevit přetíženým nemocnicím. Nařízení vláda vyhlásila zatím na dobu tří týdnů, oznámil nizozemský premiér Mark Rutte.

Omikron potvrzují i další země Evropy

O šíření nové varianty informovalo veřejnost ve čtvrtek 25. listopadu jihoafrické ministerstvo zdravotnictví. První nákazu touto zřejmě nakažlivější mutací přitom tamní zdravotní úřady potvrdily již 9. listopadu. Světová zdravotnická organizace [WHO] pojmenovala novou mutaci koronaviru omikron. Po jednání speciální pracovní skupiny odborníků zařadila tuto variantu s vědeckým označením B.1.1.529 mezi ty znepokojivé.

Omikron podle dosavadních výsledků analýz vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou k jejímu snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky však ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Přívlastek „znepokojivá“ si dříve vysloužila rovněž nyní převládající varianta delta.

Omikron varianta viru se postupně potvrzuj i u dalších nakažených v evropských zemí. Výskyt již potvrdila Belgie, Německo, Itálie. A většina ostatních zemí potvrdila i několik podezření z této nákazy u svých obyvatel. A výjimka není ani Česko. Sekvenační analýza v liberecké nemocnici u ženy, která se vrátila z africké Namibie, na 90 procent potvrdila koronavirovou variantu omikron. V České televizi [ČT] to uvedl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here