Bugy, krachy, nedodělky: Velká gamingová katastrofa roku 2021
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Bugy, krachy, nedodělky: Velká gamingová katastrofa roku 2021

Bugy, krachy, nedodělky: Velká gamingová katastrofa roku 2021

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 11. 2021 10:30 19

Seznam kapitol

1. Chyby byly vždycky 2. Na bugy offline 3. Cyberbug 2020 4. Staré hry, nové chyby 5. Testováno na zákaznících

Dost mě překvapilo to, kolik her vyšlo v roce 2021 ve značně rozkopaném stavu: S mraky chyb, kompromisy, nedodělky, změnami, které hráče nepotěšily – a tak dále. Co se to děje? Že by vývojáři v čase covidu nedokázali dotahovat projekty správně?

Reklama

Chyby byly vždycky. Mizerné hry byly vždycky. Spěchalo se vždycky. Každý zná kauzu pádu Atari, za který si mohla firma proto, že nekontrolovala kvalitu her – a příliš tlačila na pilu, pokud šlo o výrobu her. Když Atari vytlačilo na trh poněkud uspěchaného E.T. Mimozemšťana v roce 1982, šlo o hru tak podivnou a tak často vracenou, že se drtivá většina cartridgí, údajně 3,5 milionu z celkových 4 milionů vyrobených, vrátila zpět – obvykle neprodaných, 669 tisíc zákazníky vrácených. 

Cartridge byly výrobně drahé, jejich obsah se nedal měnit – a když se i velká firma, jako byla Atari, takhle uťala v odhadu prodejů, byla to velká finanční ztráta, protože jejich výroba se prostě musela zaplatit. Pokaždé, když si ten příběh čtu dokola, stále nechápu, jak uvažovali manažeři, kteří prostě koupili licenci, přišli za vývojářem Warshawem a dali mu ani ne půl roku na to, aby přišel s konceptem, hru vytvořil, vyrobily se cartridge a vypustily se na vánoční trh. A to v situaci, kdy se údajně Spielberg při prezentaci konceptu vyjádřil, že by byl radši, „kdyby ta hra vypadala víc jako Pacman“.

Management tedy vzal na sebe velké finanční riziko, ignoroval riziko z nového konceptu, rizika plynoucí z vývoje – a prostě se spolehl na to, že ono to dobře dopadne a bude se to prodávat proto, že to je E.T. Mimozemšťan. Obrovská ztráta, kterou tenhle hazard přinesl, patřila mezi ty, které v podstatě potopily ve své době Atari. Rozsahem jde o selhání, které lze srovnat s velkými finančními skandály nedávné doby, jako byl pád nejstarší britské banky Barings. 

Ano, tvářit se, že v minulosti bylo vše růžové a že v dobách, kdy nebyl internet, se vydávaly hry až po pečlivém odladění, je prostě sebeklam. Větší tituly obsahovaly vždy nějaké chyby, ale obvykle jich bylo málo a nebývaly katastrofické. I to má svoje výjimky, jako například Elder Scrolls: Daggerfall (1996). Bylo to gigantické, plně 3D RPG s procedurálně generovanými dungeony a světem, který nabízel neuvěřitelnou volnost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama