Hlavní obsah

Česko je první v Evropě v zavádění umělé inteligence, celkově ale kleslo

Praha

Česká republika dominuje v Evropě v zavádění umělé inteligence (AI). V žebříčku Digital Economy and Society Index Česko obsadilo za letošní rok v této kategorii první příčku mezi 27 členskými zeměmi EU. Celkově si ale v hodnocení digitální ekonomiky proti loňsku o jedno místo pohoršilo a skončilo na 18. místě. Vyplývá to z aktuálních informací na webu Evropské komise.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvě nebo více technologií umělé inteligence přijalo v Česku již 40 procent firem. Následuje Rakousko s 37 procenty a Řecko a Litva, kde tyto technologie využívá 34 procent firem. Naopak nejnižší míra využívání AI je v Irsku (14 procent), na Slovensku a v Estonsku (v obou případech po 15 procentech). Záměrem Evropské komise je, aby více než 75 procent společností v EU přijalo technologii AI do roku 2030.

"Česká republika se v aktuálním evropském indexu digitalizace propadla o jedno místo a stále je pod evropským průměrem. Jednou z oblastí, kde má Česko citelný dluh, je využívání dostupných analytických nástrojů v komerční sféře, které mohou velmi rychle a poměrně jednoduše zvýšit efektivitu firem, zkvalitnit vztahy s klienty ale i posílit bezpečnost v elektronickém prostředí. Analýzu velkých dat využívá jen desetina českých firem, naproti tomu na Maltě, v Nizozemsku nebo Dánsku je to téměř třetina,“ uvedl regionální ředitel společnosti SAS Institute Petr Šlajchrt.

Umělá inteligence dokončila Beethovenovu 10. symfonii. Takhle zní

Internet a PC

Česko i nadále zaujímá vedoucí postavení v elektronickém obchodování, přičemž roste podíl malých a středních podniků prodávajících on-line. Naproti tomu se značná část českých podniků stále potýká s velkými obtížemi při hledání digitálně kvalifikovaných pracovníků.

Ačkoli se podíl digitálních odborníků mezi absolventy zvyšuje, stále neodpovídá poptávce a mnohým podnikům chybí dostatečné know-how nebo podpora pro odbornou přípravu svých vlastních zaměstnanců nebo uchazečů o zaměstnání. Podíl Čechů s alespoň základními digitálními dovednostmi převyšuje průměr EU a čtvrtina českých podniků nabízí svým zaměstnancům odbornou přípravu v oblasti IT.

Evropská komise sleduje pokrok členských států v digitální oblasti a každoročně zveřejňuje zprávy o indexu digitální ekonomiky a společnosti (DESI) od roku 2014. Zprávy zahrnují každý rok profily jednotlivých zemí, což členským státům pomáhá určit, v jakých oblastech potřebují přednostně přijmout opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám