VIDEO: Policisté použili zastavovací pás bez sebemenší chyby. Zdrogovaný řidič ohrožoval v Praze nespočet lidí

Stávají se situace, kdy řidič auta nechce zastavit policii a většinou je to ze závažného důvodu. Strážci zákona přišli s několika triky, jak takové vozidlo úspěšně dopadnout.

                   

Policisté provádí na silnicích pravidelné kontroly a díky tomu udržují pořádek. Pokud zastaví nějaké auto, požadují po řidiči jeho řidičský průkaz, technický průkaz a zelenou kartu. Čas od času provedou i test na přítomnost alkoholu nebo drog v krvi. Dále se mohou zeptat i na povinnou výbavu nebo se podívat na technický stav vozidla. V případě, že jim někdo nechce zastavit a začne ujíždět, pravděpodobně nemá příliš čisté svědomí. Policie se za takovým autem vydává a pronásleduje jej. Nyní ukázali, jak umí dokonale zastavit ujíždějící vůz.

Zastavení ujíždějícího vozidla

V případě, že se řidič rozhodl ujíždět, může policie tuto situaci vyřešit několika způsoby. Jako první jedou celou dobu za prchajícím vozidlem a na jejich voze svítí rozsvícený nápis STOP. Poté se obrátí na operační středisko, které vyšle další hlídky v blízkém okolí na pronásledování tohoto auta. Některé hlídky jsou navíc vybaveny zastavovacím pásem, který je velmi účinný. V případě, že na něj vozidlo najede, poškodí se pneumatiky a dojde ke ztrátě tlaku v nich. Další možností je zablokování cesty služebními auty. Poněkud horší variantou je PIT manévr.

Pod tímto manévrem se skrývá účinná technika pro zastavení. Služební auto se silnějším čelním rámem lehce narazí do zadního boku pronásledovaného vozu. Ten se poté ve většině případů přetočí a zastaví. Poslední možností, kterou policisté mají, je hrozba střelbou. Při té je použita hrozba, varovný výstřel nebo ostrá střelba do pneumatik ujíždějícího auta. V mnoha případech to však končí chybou řidiče z pronásledovaného auta a k různým policejním manévrům nedochází.

Dokonalý zásah policistů z Estonska

Při policejní kontrole v Estonsku se policie zaměřila na vůz Opel. V němž měl sedět řidič podezřelý z jízdy pod vlivem drog. Ten se rozhodl, že nezastaví a pokračoval v jízdě dále. Protože začal ujíždět, muselo se rychle vymyslet, jak na tuto situaci reagovat. Nesmělo dojít k ohrožení strážníků, civilistů nebo ostatních účastníků provozu. Policie se rozhodla, že si na něj počká a efektivně jej zastaví.

Nakonec se rozhodli pro dokonalý trik, který nebyl nijak složitý. Předpokládali, kudy řidič auta Opel pojede a přijeli v protisměru. Zastavili za ostatními auty a schovali se za nimi. Zároveň měli zastavovací pás v ruce a když viděli rychle se přibližující auto, rozhodili tento pás na zem. Unikající šofér byl pravděpodobně velice překvapen tímto zákrokem. Strážci zákona rychle nasedli do svého vozu a vydali se za ujíždějícím autem. Celý zásah nahrávala kamera ve služebním vozidle. Podobný zásah zažili i čeští policisté na videu níže.

Jak bysto vozidlo zastavili vy?

Zdroj: PČR, LiveLeak

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články