Špatný odhad kaluže se může pekelně prodražit. Auto při průjezdu vodou trpí více než se zdá

I když si myslíte, že louže není hluboká a že zdejší terén znáte, je lepší jí vždy objet. Voda může poškodit některé součástky vašeho vozu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

S podzimním počasí přichází i problémy, které mohou potkat každého majitele vozu. Počasí se rychle mění, chvíli svítí sluníčko za pár minut prší. Vzhledem k chladnému počasí a častému dešti je na místě, abyste byli ostražití a dodrželi několik zásad. Vyhnete se tak zbytečným nákladům na opravu vašeho auta.

Nenajíždějte zbytečně do kaluží

Nikdy s autem nevjíždějte do velkých kaluží. Nevíte totiž, co se pod vodou ukrývá. Louže může být mělká, ale i hluboká. Pod vodou se může skrývat i velká díra a poškozený asfalt. Je opravdu těžké posoudit, co se pod vodou ukrývá. Pokud je to tedy možné, louži objeďte. Vyhnete se tak problémům a zbytečným nákladům na opravu.

iZdroj fotografie: Unsplash

Najděte jinou a bezpečnější cestu

I když si myslíte, že místní terén znáte a domníváte se, že louže je jen pár centimetrů hluboká, je lepší se jí vždy vyhnout. Vždy je lepší louži objet než toho pak litovat. Moderní automobily mají mnoho elektronických součástek, a proto je lepší předcházet vniknutí vody a vlhkosti do motoru. Kaluž vždy objeďte, i kdybyste si měli zajet o pár set metrů dál. Náklady na cestu jsou oproti nákladům na opravu mizivé.

Poškození částí automobilu

Pokud už do louže vjedete, může dojít k poškození některých částí vašeho vozu. Velmi často dojde ke zničení brzdových kotoučů, které jsou ohřáté a náhlá změna teploty může vést k jejich popraskání. Podobné to je i s výfukem. Náhlé ochlazení vodou může poškodit zejména katalyzátor. Voda se může dostat tam kde být nemá a poškodit elektronické části vozu.

iZdroj fotografie: Pexels

Zaplavené části silnice

Jestliže jsou srážky vydatné, může dojít k zaplavení některých částí vozovky. V takovém případě buďte obzvlášť opatrní a tomuto úseku se vyhněte. Každý automobil má maximální hloubku brodění a u osobních vozů je velmi nízká. Hrozí nasátí vody do motoru a tak k jeho poškození. Pokud je vozovka pokrytá vodou, nevidíte, co se pod ní ukrývá. Pod vodou může například být velká díra. Když do ní vjedete, často dochází k poškození kola nebo mechanismu řízení. Voda se dokáže dostat opravdu do všech částí auta a oprava může stát i několik desítek tisíc.

V jakém nejhorším počasí jste museli jet?

Zdroj: Motor1

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články