Neo riviera

Ceny stavebnin rostou. Nemovitosti zdraží až o pětinu

Nemovitosti zdraží až o 19 procent kvůli vzrůstající ceně stavebnin a chybějícím pracovníkům. Nejvíce zdražují ocel, dřevo, plasty a izolační materiály. Realizace projektů pro nižší střední třídu a nízkopříjmové skupiny se některým developerům již přitom nevyplatí. Vyplývá to z aktuální studie developerských společností H2/2021 zpracované CEEC Research.

Podle 74 procent developerů oslovených CEEC Research se již nyní zdražení materiálů promítá v cenách developerských projektů. A až 13 procent oslovených developerů bylo již nuceno realizaci některých staveb odsunout či pozastavit, vyplývá dále ze studie.

Z vyjádření ředitele skupiny REALISM Construction s.r.o. Martina Hubingera vyplývá, že sice zdraží projekty zaměřené na bohatší kupující, dopady se však nejvýrazněji dotknou střední a nižší třídy. „Projekty, kde jsou kupující na cenu mimořádně citliví, tedy projekty zaměřené na nižší střední třídu a nízkopříjmové skupiny, přestanou dávat smysl a nebudeme o jejich zahájení nebo přípravu ani usilovat,“ uvedl Hubinger.

V průměru 63 procent developerů oslovených CEEC Research pozoruje zdražování výrobků pro vybavení interiéru (obklady, dlažby, dveře, okna a jiné), a to v průměru o deset procent. Zbylých 37 procent vnímá toto zdražování částečně. „Dodavatelé se budou jistit větší přirážkou k nabídkovým cenám a lze předpokládat, že budou šetřit i na úkor kvality,“ uvedl Pavel Malyshev, jednatel společnosti PRECO GROUP s.r.o.

Chybí i dělníci

Kromě stavebních materiálů je problémem i dlouhodobý nedostatek stavebních dělníků. „Již před covidem rostla rapidně cena lidské práce z důvodu nedostatku pracovníků ve stavebnictví a chybějících pobídek levnější pracovní síle ze zahraničí.

Bohužel v dnešní době se to navíc potkalo s prudkým zdražováním cen materiálů a výrobků způsobeným zpřetrháním dodavatelských řetězců díky opakovaným lockdownům,“ uvedl ředitel společnosti Karlín Group Management a.s. Jan Ludvík.

CEEC Research zároveň uvádí, že může docházet ke snižování marže developerských společností. „Očekáváme stálý mírný růst prodejních cen a pravděpodobné snižování marže vzhledem ke skokovému nárůstu cen stavebních materiálů, “ uvedl v tiskové zprávě ke studii Martin Svoboda, výkonný ředitel společnosti JRD Development s.r.o.

red