Společnost Coca-Cola posiluje svoji pozici v oblasti minerálních vod na Balkáně

Jak oznámil portál „e-Kapija“, společnost Allied Beverages Adriatic (ABA), kterou prostřednictvím americké společnosti Barlan Inc. kontroluje The Coca-Cola Company, plánuje převzít srbskou firmu Andelković z Bělehradu, která vlastní stáčírnu minerálních vod v Neresinci u Kučeva (východní část Srbska).

V této stáčírně společnost Andelković vyrábí neperlivou a perlivou minerální vodu značek Duboka a Deep. Coca-Cola prostřednictvím společnosti ABA již v Srbsku vlastní brend minerální vody Rosa a novým nákupem chce upevnit svoji pozici na trhu minerálních vod, kde zatím dominuje společnost Knjaz Miloš. Ta je od roku 2019 ve společném vlastnictví české společnosti Mattoni 1873 a americké společnosti Pepsico a je lídrem na srbském trhu nealkoholických nápojů.

Příprava programu IPARD 3 v Srbsku

Podle zdrojů z Ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství Srbska se očekává, že do konce tohoto roku bude podepsán program IPARD 3. V programu je na rozvoj zemědělství vyčleněno 280 miliónů EUR, které se rozdělují na jednotlivé podporované oblasti formou subvencí. Do fondu přispívá finančně ze 75 % Evropská unie a zbylých 25 % zajištuje srbský stát. IPARD 3 by měl navazovat na předchozí programy IPARD 1 a IPARD 2 a očekává se, že řada subvencí bude opět určena na nákup různé zemědělské technologie a zemědělské techniky jako je například vybavení stájí, traktory apod. Zde se otevírá prostor i pro možné dodávky českých firem, které jsou známé svými kvalitními zemědělskými technologiemi.

Oznámen termín konání 89. ročníku Mezinárodního zemědělského veletrhu Novi Sad

Výstavní správa Novosadského výstaviště v těchto dnech oznámila plánovaný termín konání Mezinárodního zemědělského veletrhu Poljoprivreda 2022. Veletrh by se měl konat v Novém Sadu v obvyklém jarním termínu, konkrétně od 21. května do 27. května 2022. Jedná se o největší zemědělský veletrh v oblasti západního Balkánu. Veletrh je významnou příležitostí pro prezentaci českých firem a navázaní nových obchodních kontaktů, a proto Ministerstvo zemědělství České republiky plánuje i pro tento ročník na veletrhu oficiální účast. 

 

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: Vladimir_Vana@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.