Označování v oběhovém hospodářství a hodnocení FTA – nové publikace OECD

26. 11. 2021

V listopadu vydalo OECD publikaci o významu označování a informačních schémat v cirkulární ekonomice, ve stejném měsíci byl OECD publikován také dokument zabývající se dopadem dohod o volném obchodu (FTA) na udržitelnost.

Labelling and Information Schemes for the Circular Economy

Při podpoře aktivit v oblasti cirkulární ekonomiky a při zavádění jejích principů hraje významnou úlohu označování např. formou etiket, certifikací, standardů, informačních systémů. Označování umožňuje účastníkům trhu rozlišovat výrobky na základě environmentální přínosnosti/výkonnosti, což stimuluje trh a inovace žádoucím environmentálním směrem. Ve formě informačního systému pak firmám umožňuje lepší řízení dodavatelských řetězců a identifikaci environmentálních dopadů a rizik v jejich dodavatelských řetězcích. Zpráva OECD poskytuje přehled stávající situace v oblasti této specifické kategorie označování, vyhodnocuje hlavní stimuly ale i překážky bránící většímu rozšíření označování a informačních systémů mezi podniky a identifikuje aspekty oběhového hospodářství, které nejsou v rámci stávajícího značení dostatečně rozvinuty. Celá ¼ zmíněného označování se týká zemědělských a potravinářských produktů, které tak představují hlavní označovanou produktovou kategorii. Konkrétně jde většinou o spotřebitelská označení jednoho environmentálního parametru (např. bio/organic) u potravinářských produktů, která jsou zaváděna na úrovni státu. S velkým odstupem pak následují produkty z oblasti stavebnictví, nábytkářství a dřevařství.

Sustainability impact assessments of free trade agreements

Zintenzivnění obchodní výměny mezi partnerskými zeměmi nebo regiony po uzavření dohody o volném obchodu (FTA) může mít na ekonomiku, obyvatelstvo a životní prostředí na obou stranách pozitivní i negativní dopady v závislosti na mnoha faktorech v domácím i mezinárodním kontextu. Účinky FTA mohou být zmírněny nebo umocněny např. způsobem vnitrostátní implementace FTA, neobchodními politikami apod. Z toho důvodu si strany dohod zpracovávají pro různé úrovně (produkt, technologie, sektor, strukturální a regulatorní aspekty) ex-ante hodnocení dopadu FTA na ekonomickou, sociální a environmentální udržitelnost (SIA). To pomáhá stanovit nezbytná doprovodná opatření nebo realizovat reformy související s dopady uzavřených FTA. Proces SIA také poskytuje příležitost pro dialog mezi zúčastněnými stranami a tvůrci obchodní politiky a tím pomáhá obnovovat důvěru v obchodní systém. Pro úspěch uvedených opatření a efektivní informování o politickém dialogu je klíčové pochopit limity a přednosti (zdrojová náročnost, rozsah pokrytí, stupeň komplexnosti hodnocení) modelů a analytických přístupů používaných v SIA k vyhodnocování příčinných souvislostí. Nová zpráva OECD na tento fakt reaguje a představuje zmíněné modely a přístupy pro usnadnění správné interpretace výsledků SIA týkající se přístupu na trh, vývozních subvencí, domácích podpor, sanitárních a fytosanitárních standardů, investic nebo zeměpisného označování – tj. oblastí klíčových pro zemědělsko-potravinářský sektor.

 

Mgr. Radek Stránský
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 812 310

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.