„Vinařská“ architektura – úžasné Vinařství Lahofer v Dobšicích

Přestože se Česká republika proslavila hlavně pivem, již nějakou dobu prožívá svůj rozkvět také vinařství. Dokonalým příkladem této skutečnosti je nové sídlo firmy Lahofer, jednoho z největších moravských výrobců vína, které bylo majiteli předáno v loňském roce.

Vinařství Lahofer v Dobšicích – ekologie a funkčnost

Sídlo společnosti Lahofer se nachází v Dobšicích u Znojma na vinohradu s rozlohou 430 ha. Tato stavba, zkolaudovaná v roce 2020, má celkovou plochu 3842 m2 a skládá se ze tří vzájemně propojených budov, ve kterých je umístěna mj. zóna pro výrobu a distribuci vína.

Na střeše je velkolepá vyhlídková terasa volně přístupná návštěvníkům, ze které se rozprostírá výhled do nejbližšího okolí.

Zdroj: fot. Alex Shoots Buildings

Jedním z pravidel udržitelného stavebnictví je minimální vliv realizovaných staveb na okolní prostor. Tým architektů ze studia Chybik + Kristof Associated navrhl těleso stavby, které dokonale zapadá do místní moravské krajiny a současně navazuje na nejstarší vinařské tradice Česka.

Z venku se konstrukce opticky skládá ze sloupových modulů, jež připomínají řádky vinohradů, kterými je obklopena. Uvnitř je použito speciální žebrování, které navozuje atmosféru tradičních moravských sklepů.

Použitím velkých prosklených ploch bylo dosaženo propojení tradičního odkazu s moderní architekturou. Pro jejich realizaci byla použita systémová řešení společnosti Aluprof.

Zdroj: fot. Alex Shoots Buildings

Systémy Aluprof – ekologie a krása ve službách udržitelné architektury

Společnost Aluprof se specializuje na výrobu vysoce kvalitních okenních a dveřních architektonických systémů s profily lisovanými z recyklovaného hliníku. Díky použití tohoto materiálu je zajištěna pevnost a odolnost realizovaných konstrukcí vůči různým povětrnostním podmínkám.

Díky svým mechanickým vlastnostem mohou být hliníkové profily také tenčí než ty z PVC, díky čemuž je možné realizovat větší prosklené plochy, které lépe prosvětlují interiér.

Využití tohoto materiálu také odpovídá trendům udržitelného stavebnictví, jehož základem jsou ekologická řešení, jež snižují uhlíkovou stopu výroby a dopravy stavebních výrobků na místo stavby.

Architektonické studio Chybik + Kristof Associated použilo v tomto projektu dvě řešení společnosti Aluprof – systém sloupko-příčkových fasád MB-SR50N a systém oken a dveří s přerušeným tepelným mostem MB-86 SI. Jedním z důvodů použití těchto konkrétních řešení je skutečnost, že splňují náročné technické požadavky a zajišťují mj. vysokou tepelnou izolaci, energetickou úsporu a vodotěsnost.

Zdroj: fot. Alex Shoots Buildings

Druhým důvodem jejich volby byla skutečnost, že díky své flexibilitě a možnosti přizpůsobení tvaru podle potřeb konkrétní stavby systémy společnosti Aluprof dokonale naplňovaly vizuální ideu stavby a zajistily estetický efekt zcela podle představ architektů.

„Tvar sloupků a příček v systému MB-SR50N nám umožnil realizovat moderní fasádu s viditelnými úzkými dělicími linkami. Toto řešení současně zajistilo jak pevnost a odolnost konstrukce, tak usnadnilo harmonické propojení jednotlivých kanceláří s návštěvnickou částí a opticky zvětšilo prostor“ uvedl Tomáš Buček, project business manager společnosti Aluprof System Czech s.r.o.

Kombinace minimalistického tělesa stavby s velkoplošným zasklením neuniklo pozornosti odborníků sledujících evropskou architekturu. Projekt Vinařství Lahofer v Dobšicích získal nominaci na cenu Mies van der Rohe Award 2022, která je jedním z nejprestižnějších architektonických ocenění na světě.

Zdroj: fot. Alex Shoots Buildings

Let’s build a better future!

Díky použití „zelených“, energeticky úsporných technologií jsou náklady na provoz sídla společnosti Lahofer mnohem nižší než při použití tradičních technologií. Využití recyklovaného hliníku pak zajistilo minimalizaci environmentálních nákladů celého procesu výstavby.

Pokud vás zajímá udržitelné stavebnictví a architektura, již brzy si budete moci stáhnout publikaci AluBook společnosti Aluprof, ze které pochází realizace prezentovaná v tomto článku, a která obsahuje i další referenční projekty, trendy a expertízy!

 ZDROJ: PR článek společnosti Aluprof