K přeočkování se v Česku používají jen mRNA vakcíny

0
12530
preockovani
Foto: BioNTech

K přeočkování proti covidu se v ČR používají jen mRNA vakcíny od firem Moderna a Pfizer/BioNTech. Oproti tomu základní očkovací schéma je většinou stejnou vakcínou. Zájemci o přeočkování se mohou i předregistrovat.

K přeočkování proti covidu-19 se u nás ve většině případech podává mRNA vakcína. V Česku mají v současné době povolení k přeočkování jen dvě očkovací látky. Je to vakcína Comirnaty společností Pfizer a BioNTech a dále vakcína Spikevax od amerického výrobce Moderna. Uvádí to na svých webových stránkách Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Nejvíc ideální k přeočkování se jeví takzvané mRNA vakcíny [Spikevax od společnosti Moderna, Comirnaty od Pfizer&BioNTech]. A to jednak pro jejich vysokou účinnost, tak i pro jejich snazší možnost úpravy ve vztahu k novým variantám koronaviru,“ vysvětluje MZ ČR na svých stránkách.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

K vektorovým vakcínám pak patří očkovací látka Vaxzevria od společnosti AstraZeneca a jednodávková vakcína Janssen od Johnson & Johnson.

Úřad doporučuje po základním očkovacím schématu vektorovými vakcínami podat jako třetí posilovací dávku mRNA vakcínu od výrobců Pfizer/BioNTech.

„Pro základní očkování je však stále preferovanou variantou očkování stejnou vakcínou,“ upozorňuje MZ ČR.

Zájemci o posilovací třetí dávku [přeočkování] si v tuto chvíli přitom nemohou vybrat mezi dvěma dostupnými mRNA vakcínami. Byť se již objevují i hlasy odborných společností, podle nichž lze protilátkové reakce ovlivnit podáním posilovací látky od jiného výrobce.

Předregistrace pro zájemce o přeočkování

Na posilovací dávku [booster] se mohou všichni zájemci nově i předregistrovat. Samotná registrace se pak uvolní v den skutečného nároku na přeočkování třetí dávkou, o čemž by měl být předregistrovaný také informovaný. Uvedli to dnes [29.11.] na sociální síti zástupci takzvané Chytré karantény, která spadá pod MZ ČR.

Ode dneška mají všichni možnost si udělat předregistraci na posilující dávku. Registrace je uvolněná v den nároku na posilovací dávku. Jakmile pak bude volná kapacita OČM přijde vám PIN 2 k rezervaci konkrétního termínu,“ uvedla.

Při míchání vakcín přebírá odpovědnost lékař a stát

Online registraci i předregistraci k základnímu očkování stejně jako k přeočkování zájemci provádí na totožném webu Ceskoockuje.cz

Od pondělí 29. listopadu se k posilující dávce registrují všichni lidé starší 60 let již po pěti měsících od dokončení základního očkovacího schématu. Stejně tak se k třetí dávce již po pěti měsících od plné vakcinace registrují chronicky nemocní pacienti. Ostatní zájemci pak až po šesti měsících od poslední dávky základního očkování.

Posilující dávky podporují politici i odborné společnosti

Posilovací dávku podávají očkovací centra, do kterých se zájemci registrují na výše jmenovaném webu prostřednictvím online registrace. Dále jí očkují i praktičtí lékaři, ovšem pouze ti zapojení do očkování proti covidu-19. A třetí možností, kde se nechat proti covidu-19 naočkovat – ať už základním schématem, nebo posilovací dávkou – jsou očkovací místa bez předchozí registrace.

Posilovací vs. dodatečná dávka očkování

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] je nutné rozlišovat mezi dodatečnou a posilovací dávkou očkovací látky.

„Existují dvě různá použití možných dalších dávek vakcín proti onemocnění covid,” uvedli zástupci ústavu.

Bereme vážně všechna podezření na nežádoucí účinky

Dodatečnou třetí dávku dostávají podle SÚKL plně očkovaní lidé po prvních základních dávkách vakcíny. To proto, že jejich počáteční imunitní odpověď po základním schématu nemusí být dostatečně účinná. Oproti tomu posilovací někdy nazývaná i booster dávka se podává taktéž plně očkovaným lidem, ale s tím rozdílem, že u nich hrozí oslabení imunity až v čase.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here