Prostreno.cz

Skladování česneku pro zachování jeho léčivé síly

Česnek má mnoho zdravotních benefitů, jako je zvyšování imunity, protizánětlivé působení, zlepšování kardiovaskulárního zdraví a pozitivní vliv na pleť. Může se také používat k přípravě čaje. Pro uchování česneku je důležité dodržovat níže uvedená pravidla skladování.

Česnek zvyšuje imunitu, působí protizánětlivě, zlepšuje kardiovaskulární zdraví, díky antioxidantům pozitivně ovlivňuje stav pleti, které ulevuje od pupínků a akné, taky zabíjí bakterie, včetně salmonely a E.coli, léčí mykózu a vůbec je takovým domácím lékařem. Věděli jste, že z česneku se dá připravit i čaj? No skutečně! Nasekaný česnek můžete spařit horkou vodou a dochutit medem (1). Největší užitek však získáte z česneku syrového. Jak ho skladovat, aby vydržel co možná nejdéle?

Vlhkost jako zabiják

Česnek je zelenina, která si zaslouží stálé místo na kuchyňské lince, to je bez debat. Kromě svých zdravotních benefitů přináší ostrou chuť do každého jídla. Další výhodou je, že celé palice vydrží měsíce, pokud jsou ovšem skladované ve správných podmínkách. Při uchovávání česneku je třeba vzít v úvahu tři hlavní faktory: teplotu, světlo a vlhkost. Chladné prostředí pomáhá předcházet klíčení česneku, zatímco suché zajišťuje, že se v česneku nehromadí vlhkost, tudíž česnek nezplesniví. Tma zase zabraňuje nežádoucímu zabarvení stroužků (2).

Hlavně ten vzduch!

Celé palice by také měly být skladovány v oblasti s dobrou cirkulací vzduchu, protože právě slabý „průvan“ podporuje pohostinné prostředí. Jedním ze způsobů, který se považuje za nejlepší, je zavěšení síťovaného sáčku ve spíži. Pak je tu ovšem i další, krátkodobější možnost. Poté, co oloupete stroužky, uložte je do vzduchotěsné nádoby a tu nechte v lednici, Ovšem pozor, česnek může ztratit svou štiplavost a chuť, takže je nejlepší jej spotřebovat co nejdříve – nejpozději týden po oloupání (3).

Existují však i jiné způsoby, díky kterým ho můžete mít vždy po ruce. Oloupané stroužky česneku lze skladovat v oleji, který si mnozí nemohou vynachválit. Je však třeba dávat pozor na způsob skladování. Česnek v oleji uchovávaný při pokojové teplotě nahrává tvorbě botulotoxinu, jedu, který produkuje bakterie Clostridium botulinum (4). Jedná se o toxin, jež může napadnout tělesné nervy. Proto stroužky česneku v oleji skladujte v lednici nebo mrazáku. Tam vydrží i několik měsíců. Řešením je i naložení do vína. Opět se stroužky oloupou a poté vloží do octa, suchého bílého nebo červeného vína, hodí se i vinný ocet.  Při tomto způsobu skladování jde o lhůtu asi čtyři měsíce. Do té doby česnek spotřebujte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8405774/, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1404905/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat