Jaké jsou nejčastější chyby při startování motoru v silném mrazu? Spojka hraje důležitou roli

Jak správně startovat vůz v silném mrazu a na co si dát pozor? Pro některé je to jednoduchá samozřejmost, zatímco pro jiné velká neznámá.

i Zdroj fotografie: Getty Images
                   

Většina řidičů nerozlišuje start motoru v zimě, kdy je silný mráz, a v létě, kdy je teplo. Za mrazivého počasí jsou však všechny části a kapaliny ztuhlé. Nejvíce se to projevuje především u oleje, který není tak řídký jako normálně, což má negativní vliv na jeho mazací schopnosti. V létě je relativně jedno, jak nastartujete, protože vyšší okolní teploty nemají špatný vliv na chod motoru.

Okamžitý start motoru

Této chyby se každou zimu dopouští velká spousta řidičů. Před spuštěním motoru je důležité zapnout zapalování, chvíli počkat a nastartovat teprve, až zhasnou všechny kontrolky na přístrojové desce. Je to především z toho důvodu, že za silného mrazu jsou všechny mechanismy ztuhlé. Proto je lepší nic neuspěchat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Start motoru se spojkovým pedálem

Tento krok byste měli dělat nejen za silného mrazu, ale i za jakéhokoliv počasí. Při sešlápnutí spojkového pedálu před nastartováním se motor „odpojí” od převodovky a usnadní rozběh. U některých automobilů dokonce bez sešlápnuté spojky ani nenastartujete.

Dlouhé neúspěšné startování

Pokud se vám nepodaří automobil nastartovat na několik pokusů, není dobré dále pokračovat. Při dlouhém startování může dojít k zaplavení zapalovacích svíček, anebo vybití baterie, která je v mrazivém počasí ještě náchylnější ke ztrátě proudu. Při startování byste měli držet klíček v poloze start maximálně 10 sekund. Pokud se auto nenastartuje, bude lepší vystoupit a zjistit důvod.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zahřátí motoru na volnoběh v silném mrazu

Velká spousta řidičů nechává v mrazivém počasí automobil první minuty, nebo dokonce i desítky minut zahřát na volnoběh. To je ovšem velice rozšířená chyba. Motoru stačí minutka nebo dvě na zahřátí. Poté je plynulá jízda lepší.

Jakým způsobem startujete v silném mrazu auto vy?

Zdroj: AutoCar

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články