Jaká jsou na trhu zajímavá ojetá auta do 150 000 Kč? S tímto rozpočtem je mezi čím vybírat

S rozpočtem do 150 000 Kč naleznete na trhu mnoho vozidel, která jsou praktická i zábavná. Přinášíme vám tipy na automobily, které se vejdou do stanoveného rozpočtu.

i Zdroj fotografie: Škoda
                   

Většina z nás má omezený rozpočet, který si může vyhradit na koupi svého nového automobilu. Podíváme se, co je možné pořídit v ceně kolem 150 000 Kč tak, aby vozidlo bylo schopné splnit potřeby denního ježdění, ať se již jedná o dojíždění do práce či rozvoz dětí do škol/školek. Co nám tedy inzerce nabídne v dnešní době? Pokud jste se rozhodli prodat své staré auto a koupit si žádanější, budete potřebovat jeho profesionální fotografie. Nežádoucí objekty můžete z fotografie odstranit prostřednictvím nápovědy cz.depositphotos.com/bgremover.html. Nebude tam tedy nic, co by vás mohlo od pohledu na auto rozptylovat.

Kritéria pro výběr

Jistě jde za výše zmíněnou cenu pořídit opravdu zajímavé vozy, např. Mazda RX-8 a MX-5, Toyota MR2, Mini Cooper včetně verze S a další, ale těm se budeme věnovat někdy příště. My tentokrát budeme hledat všední auto, které nepotřebuje drahý servis, má klimatizaci, elektrické stahování oken, slušnou přepravní kapacitu pro dva dospělé a minimálně jednoho potomka.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Celkově auto nebude starší více jak 10 let a bude jako palivo používat benzín. Ptáte se, proč benzín, když naftový motor je úspornější? Odpověď je jednoduchá – protože naftový motor se umí pěkně prodražit, pokud se na motoru rozbije nějaká podstatná část (vstřikovače, čerpadlo atd.). Pojďme si tedy projít pár tipů na vozy podle výše uvedených kritérií.

Dacia Lodgy: 2012 – současnost

Lodgy je asi nejjednodušší volbou podle našich zadaných kritérií. Za svoje finance dostanete kus auta, jednoduchou a osvědčenou techniku, relativně mladé auto (za 150 000 Kč můžete sehnat už i 5 let staré auto) a servis nebude stát balík zlaťáků. V nabídce naleznete benzínové čtyřválce 1,2 a 1,6. Menší z nich má turbo a dosahuje 85 kW (116 PS), větší je bez přeplňování a poskytuje 60,5 kW (82 PS).

iZdroj fotografie: Dacia

Nejlepší jednotkou je základní 1,6 l, která má opět nepřímé vstřikování. Trhač asfaltu to není, ale pro defenzívně jezdícího řidiče je dostačující. Největším přínosem je bezesporu přepravní kapacita. Můžete narazit i na verze pro 7 cestujících. Kufr v základu pojme 827 l zavazadel a po sklopení zadních sedaček pojme 2,6 m3 nákladu. Proč si jej pořídit? Pohodlný podvozek, levná údržba, spolehlivý motor 1,6 l (60,5 kW), velká přepravní kapacita, jednoduchá technika, nízký pokles ceny.

Ford Focus 3. generace: 2011–2018

Focus 3. generace se začal prodávat v roce 2011. Nabízel několik karosářských variant, pro náš výběr ale bude nejzajímavější kombi, protože nejlépe vystihuje výše uvedené kritéria. Do kombi naložíte 490 l zavazadel, zadní sedadla se sklopí a nevznikne hrana. Z nabízených motorů bude nejlepší sázkou na jistotu základní čtyřválec 1,6 Ti-VCT. Tento motor má ještě nepřímé vstřikování, tedy je méně náchylný na karbonizaci, poskytuje 77 kW (105 PS) a 150 Nm. Focusy měly vždy vyhlášené jízdní vlastnosti, o to více, na našich rozbitých silnicích.

iZdroj fotografie: Ford

Odměnou vám bude cena náhradních dílů a při troše hledání narazíte i na kus, který je dobře vybaven (zpětná kamera, samočinné parkování apod.) Proč si jej pořídit? Dobré jízdní vlastnosti, nenáročný servis, cena náhradních dílů, užitná hodnota s přepravní kapacitou, při hledání lze najít slušně vybavené vozidlo, jednoduchý spolehlivý motor 1,6 Ti-VCT, antikorozní ochrana lepší než u předchůdce.

Škoda Fabia 2. generace: 2007–2015

Fabii 2 není třeba dlouze představovat, jistě ji všichni nějakým způsobem znají. Nás bude zajímat až po faceliftový model (od 2010). Bohužel s faceliftem v roce 2010 odešel z nabídky i nejspolehlivější čtyřválec bez turba, motor 1,4 16V. K doporučení pak lze vybrat čtyřválec 1,2 TSI s výkonem od 63 do 77 kW, ale hledejte kusy s datem výroby raději až od roku 2012, kdy už by měly být na motorech provedené úpravy, které byly v začátcích problémem.

iZdroj fotografie: Škoda

S jistotou to ale říci nejde, je lepší se o konkrétním kuse poradit s vaším mechanikem. Kombi disponuje slušným kufrem (505 l), mohlo mít dokonce i světlý interiér a řadu příplatků (xenony apod.). Pozor si dejte na funkčnost klimatizace, vůli na přední nápravě a zkontrolujte světlomety. Může se v nich držet vlhkost a rády praskají žárovky. Proč si ji pořídit? Jednoduchá údržba, nevyčníváte z davu, ceny dílů a oprav, slušná přepravní kapacita, univerzálně nastaven podvozek.

Škoda Fabia 3. generace: 2015 – současnost

Fabie 3 se zatím v naší cenové hladině zatím neobjevuje v tak početných kusech jako předchozí generace, nicméně situace se bude lepšit. Fakticky za své peníze dostanete novější auto, ale bude už jen s tříválcem. Řada z nich bude z firemních flotil, pak tedy zůstává otázkou skutečný stav.

iZdroj fotografie: Škoda

Ve většině případů bývá lépe vybavena (vyhřívání sedadel, elektrická okýnka vpředu, klimatizace v základu). Díly nejsou strašákem a opravit lze vcelku jednoduše. Proč si jej pořídit? Za svoje peníze dostanete novější auto, bohatší výbava v základu, pro někoho zajímavější design karoserie.

Opel Meriva 2. generace: 2010–2017

Meriva není kombi, ale auto z kategorie MPV. Už při pohledu na ni je jasné, že se jedná o praktické rodinné auto. Zadní dveře se otevírají proti směru jízdy, což je velké plus při nakládání ratolestí. Další praktickou stránkou je variabilita zavazadelníku a zadních sedadel, se kterými lze manipulovat v kolejnicích. V základu nabídne 400 l.

iZdroj fotografie: Opel

Z motorizací je nejlepší volbou základní atmosférická jednotka, čtyřválec 1,4 l poskytující výkon 74 kW (100 PS). Může mít vyšší spotřebu oleje a občas zlobí zapalování, ale v základu jde o jednoduchý motor. Proč si jej pořídit? Kvalitní dílenské zpracování, variabilita zavazadelníku, jednoduchá technika, na malém půdorysu nabídne maximum využitého prostoru, 5 hvězdiček v testech Euro NCAP.

Které z těchto aut byste si vybrali vy?

Zdroj: AutoCar

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články