Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dejvice: Monumentální stavby tu osvěžuje vítr studentského života, láká i na příjemné bydlení

Velkolepý urbanistický plán Dejvic se rodil ve dvacátých letech minulého století. Jeho autor Antonín Engel v něm počítal i s výstavbou rozsáhlého kampusu s impozantní vstupní bránou v podobě oblouku na Vítězném náměstí. Pro vysoké školy vymezil 19 hektarů, které se postupně zastavovaly v průběhu celého zbytku dvacátého století. Výstavba v kampusu pokračuje i v současnosti, stejně tak se v Dejvicích staví nové byty – v aktuálním projektu PSN BackYard Dejvice, jen kousek od kampusu.
Zdroj: PSN s.r.o.

Od Engela až po současnost

Z celkových devíti bloků kampusu, které Engel navrhl, se v meziválečném období realizovaly dva. Jak Vysoká škola chemicko-technologická, tak soubor Fakulty zemědělsko-lesnické, architektury a pozemního stavitelství, stavebního inženýrství a Výzkumného a zkušebního ústavu hmot a konstrukcí nesou Engelův rukopis. To platí i pro dnešní Masarykovu kolej.

Po válce byly realizovány bloky podél ulice Technické, nejdříve monoblok Fakultu strojní a Fakulty elektrotechnické, tvořený rozvinutým hřebínkovým rastrem. V další etapě pak kampus doplnila budova Fakulta pozemního stavitelství a architektury, která kombinovala mezinárodní styl a nový brutalismus. Stavba Fakulty stavebního inženýrství již zcela opouštěla hřebínkový rastr, aby reflektovala surový výraz brutalismu. Původní novoklasicistní Engelovu zástavbu kampusu tak v současné podobě provází méně konzervativní styl geometrických kubusů a uvolnění přísných linií v podobě hry se sklem.

BackYard Dejvice Zdroj: PSN s.r.o.

Prosklení vnějšího pláště charakterizuje i nejnovější stavební přírůstky kampusu. Ty reprezentuje zejména Národní technická knihovna, slavnostně otevřená v roce 2009. Představuje novodobý střed kampusu. Je zasazena jen kousek od srdce Dejvic, které jako Vítězné náměstí bije dle Engelova urbanistického plánu. Triumfální oblouk jako vstup do kampusu však na něm doposud chybí.

Rezidenční bydlení v Dejvicích

Jen pár minut chůze od Vítězného náměstí, na ulici s příhodným názvem Studentská se dnes znovu probouzí do života dům z roku 1929 jako BackYard Dejvice. Je jedním z pozoruhodných rezidenčních projektů PSN.

Dvorek BackYard Dejvice Zdroj: PSN s.r.o.

S respektem k odkazu urbanisty Engela i stavitele Otakara Medka, který je autorem domu, reprezentuje moderní koncept funkčního bydlení. Harmonicky snoubí historické genius loci a nové technologie. Dokladem je precizně opravené schodiště a společné chodby, stejně jako prosklený venkovní výtah, efektně propojující celý pětipodlažní dům. Čtyřicet komfortních bytů BackYard Dejvice doplňuje zelený vnitroblok s grill zónou, kde nechybí ani místa pro piknik s přáteli nebo pro individuální relax. Umožňuje vychutnat si osvěžující dejvický vánek, který mezi zdejší ikonické stavby vhání mladistvý elán. I díky němu je tady každý den perfektní.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Stavba

Foto: Petr Polák

Z původní truhlárny a staré školy vznikl nový bytový dům

Bytový dům vznikl na základu strženého jižního objektu bývalého areálu truhlárny. Třípodlažní objekt s průběžnými balkóny je reakcí na původní urbanismus a vzhled areálu. Další budova bývalé školy dala za vznik mezonetovému bydlení se samostatnou zahrádkou a vlastním vstupem.

Foto: Matej Hakár

Strohá čtvercová dispozice domu přináší nečekané možnosti a bonusy

Už při prvním pohledu je zřejmé, že elementární kulisy fasád, které ohraničují čtvercový půdorys domu, zároveň ukrývají členitou organickou vnitřní strukturu. Klasické schéma kompaktního domu, rozšířeného o terasy, nahrazuje otevřená obytná krajina se zónami různých proporcí.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA