Na dentální hygienu VZP ČR nově přispěje 300 korun

0
8951
dentalni_hygienu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Příspěvek na dentální hygienu ve výši 300 Kč nabídne pojištěncům od ledna 2022 Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR]. Chce tím posílit zubní prevenci. Na dentální hygienu přispívají i další pojišťovny.

Od ledna 2022 přispěje VZP ČR svým pojištěncům 300 korun na dentální hygienu. Benefit již schválila Správní rada pojišťovny. Nový příspěvek poskytne zatím jen v prvním čtvrtletí roku 2022. Finanční benefit pojišťovna vyplatí oproti doloženému potvrzení o úhradě všem klientům bez ohledu na jejich věk. Nyní dostávají příspěvek na dentální hygienu od VZP ČR pouze těhotné ženy a dobrovolní dárci krve.

„Příspěvek 300 Kč na dentální hygienu bude určen všem klientům VZP bez věkového omezení. […] Edukovat a motivovat naše pojištěnce chceme právě k tomu, aby více dbali na prevenci v oblasti stomatologie,“ potvrdil ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Dvě třetiny Čechů zanedbávají dentální hygienu

Dodal, že příspěvek pojišťovna vyplatí ze svého fondu prevence, stejně jako tomu je u ostatních zdravotně preventivních příspěvků. Potvrdil i to, že jde o časově omezený program od ledna do března roku 2022. Pokud jej následně pojišťovna vyhodnotí jako úspěšný, slibují její zástupci, že ho zařadí do standardní nabídky k dalším příspěvkům hrazených z fondu prevence.

Na dentální hygienu přispívají i některé další pojišťovny

Na dentální hygienu přispívá většina z tuzemských veřejných zdravotních pojišťoven. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] nabízí ve svém programu Bonus Plus příspěvek na dentální hygienu ve výši 500 korun. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR [ZPMV ČR] přispěje 500 korun ročně svým dospělým pojištěncům na nácvik správného čištění zubů u dentální hygienistky, dětem pak dokonce částku až 1 500 korun za rok. Oborová zdravotní pojišťovna [OZP] v preventivním programu nabízí pojištěncům příspěvek na dentální hygienu až dva tisíce korun za rok. Svým klientům proplatí vždy polovinu z částky doložené účtenkou v celkovém součtu dva tisíce korun za rok.

Bílé zubní plomby hradí pojišťovny jen dětem a ne vždy

A k důsledné péči o zuby své klienty motivuje nabídkou v preventivním programu také Vojenská zdravotní pojišťovna [VOZP]. Na dentální hygienu u ní dostanou pojištěnci příspěvek do výše 500 korun za rok. Čerpat jej mohou jak na instruktáž správného čištění zubů, tak i na samotnou hygienu. Pouze dětem do 18 let přispěje částkou 500 korun na dentální hygienu Zaměstnanecká pojišťovna škoda [ZPŠ].

Žádný příspěvek na služby dentální hygieny pak mezi českými zdravotními pojišťovnami ze svého fondu prevence svým klientům nedá RBP, zdravotní pojišťovna.

Dentální hygiena v Česku zatím nemá silnou tradici

Podle výsledků průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku jednoho tisíce respondentů ze srpna 2021 u nás jen necelá třetina lidí absolvovala v posledních dvanácti měsících alespoň jednou dentální hygienu. Podle odborníků by dentální hygienu přitom měli lidé podstoupit ideálně vždy jednou za šest měsíců.

Mezi 18. a 59. rokem dorazil na zákrok každý třetí, ze starších respondentů se k zájmu o ošetření přihlásila pětina. Výsledky průzkumu ukazují, že zájem o ošetření na dentální hygieně stoupá s dosaženým vzděláním a klesá s věkem. Důležitý faktor k absolvování zubní hygieny je i dostupnost ošetření.

„Zatímco ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel, kde je ordinací dostatek, dorazilo na ošetření 40 procent respondentů, v menších obcích je situace výrazně horší. V těch nejmenších do tisíce obyvatel pak zubního hygienika vyhledalo jen 22 procent lidí,“ shrnuje agentura výsledky dotazování.

Zubní lékař při prevenci zhodnotí i onkologická rizika

V průzkumu se dále potvrdilo i to, že místní a okolní zubní ordinace mají plno a je komplikovanější najít termín i pro akutní ošetření, natož na preventivní zákroky. Často se dokonce vyplatí, aby se pacienti registrovali u zubaře ve větším i desítky kilometrů vzdáleném městě, a tak měli jistotu, že se na ošetření včas a v případě potřeby skutečně dostanou. Což je i důvod k posílení zubní prevence formou pravidelných návštěv dentální hygieny, díky kterým se daří předcházet vzniku zubního kazu i případného zánětu.

O služby dentální hygieny není v Česku velký zájem nejen kvůli místní dostupnosti, ale i její ceně. Dentální hygiena nepatří do standardních úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Cena za ošetření při jedné návštěvě, která trvá zhruba 40 minut, začíná u dospělých pacientů na částce 1 300 korun, to u těch lacinějších poskytovatelů zdravotní péče. Pro dětské pacienty bývá ošetření na dentální hygieně zhruba o třetinu nižší.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here