fbpx

Kdo se také podílel na dezinformacích o covidu? Lidé z oboru wellness 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jeden by si mohl myslet, že lidé, kteří se profesně zabývají tím, jak být zdravý a produktivní až do vysokého věku, budou mít dost selského rozumu, aby podpořili očkování jako jedinou přirozenou obranu proti pandemickým nemocím typu covid-19. Realita je ale bohužel jinde. Mnoho antivaxerů totiž pochází právě z řad těch, kteří se živí wellnessem

Zveřejněno: 10. 3. 2022

Čakry, krystaly a konspirační teorie spolu v posledních měsících souvisí více, než by mnohé z nás napadlo. Možná vás už ale také překvapily iracionální až nenávistné příspěvky na profilech oblíbených sportovních instruktorů nebo učitelů jógy. Skoro by se zdálo, jako kdyby najednou změnili profesi a z péče o tělo a duši přesedlali na politiku. Škoda jen, že svého vlivu využívají ke špatným účelům. K šíření dezinformací a odrazování lidí od očkování.

Odmítání očkování nebo i jen váhání nad podstoupením aplikace proticovidové vakcíny je jedním z hlavních důvodů další silné vlny covidové epidemie, a to nejen v Česku, ale po celém světě. Odpůrci očkování neboli antivaxeři jsou umínění, negativní, mnohdy agresivní a velmi rádi se hádají. Se vším mají pořád problém, mluví o nesvobodě, diskriminaci a nebojí se srovnávat současnou situaci s kritickými momenty minulé historie, třeba s holokaustem. Svými „výstupy“ přitom do svých řad strhávají stále více odpůrců očkování. A výsledek? Máme tu pátou covidovou vlnu. A pořádnou.

Moje tělo, moje volba

Britský deník The Guardian popisuje, jak se na šíření dezinformací ohledně očkování i samotného covidu-19 podílejí lidé z wellness průmyslu. Přináší příběhy čtenářů, kteří se během období proticovidových uzávěr uchýlili ke cvičení po internetu, aby si zachovali fyzickou i mentální pohodu. Našli si své oblíbené instruktory, jógové učitele a začali se věnovat sami sobě. Zprvu byli nadšení, takže své „guru“ začali sledovat i na sociálních sítích. Zde je však po krátkém čase čekalo nemilé překvapení.

Mnozí z těchto předních odpůrců očkování podnikají ve wellness průmyslu a každý den oslovují miliony uživatelů.

Jejich lektoři se začali nemístným způsobem vyjadřovat na účet očkování a covidu-19, zpochybňovat západní medicínu a její úspěchy ve světě. Stále častěji se pak u těchto lektorů začalo objevovat heslo „Moje tělo, moje volba“. Zvláštní. Člověk by čekal, že někdo, kdo se profesně věnuje způsobům, jak si uchovat zdraví a vitalitu do vysokého věku, bude očkování podporovat. Ve skutečnosti to ale bývá spíše naopak. Proč? To je záhadou. Faktem ale je, že tento nemilý fenomén se nerozmáhá jen v Británii, ale po celém světě. I u nás jistě každý zná alespoň jednoho „instruktora“, který „se nebude chovat jako policie a nebude kontrolovat klienty při vstupu do fitcentra“, nebo hlásá, že očkování je pro zdravého člověka, který se denně stará o své tělo, zcela zbytečné.

Slavní wellness antivaxeři

V květnu letošního roku britské Centrum pro boj s digitální nenávistí (CCDH) zjistilo, že až 65 % „antivaxerského obsahu“ na Facebooku a Twitteru má na svědomí pouhých 12 influencerů. „Mnozí z těchto předních odpůrců očkování podnikají ve wellness průmyslu a každý den oslovují miliony uživatelů,“ řekl Guardianu Callum Hood, ředitel CCDG. „To je velký problém, protože váhání ohledně očkování se při řešení pandemie covidu-19 stalo obtížnou překážkou,“ dodal.

A kteří influenceři patří do onoho „dezinformačního tuctu“? Třeba známý americký wellness podnikatel Joseph Mercola, který bývá označován za „nejvlivnějšího online šiřitele covidových dezinformací“. Dále je na seznamu šiřitelů „antivaxinačních pravd“ doktorka Christiane Northrupová. Ta se podílela na popularizaci notoricky známého pseudo-dokumentárního filmu o covidu nazvaného Plandemic. Film, který označuje nemoc covid-19 za nafouknutou bublinu, sdílela s více než půl milionem sledujících.

Své místo zde má i „welness spisovatelka“ Kelly Broganová, která pravidelně přispívá na platformu Gwyneth Paltrow´s Goop nebo David „Avocado“ Wolfe. Jde o konspirační teoretičku a zastánkyni syrové stravy, jež se zároveň pravidelně účastní protestů proti očkování po celých Spojených státech.

Otroctví i holokaust

Aktivní antivaxeři se ovšem nacházejí i mimo seznam CCDH. Populární je třeba Krystal Tini, wellness influencerka, která má na Instagramu 169 tisíc sledujících, s nimiž neustále sdílí své názory ohledně odporu k očkování. Za pozornost stojí její příspěvek, v němž lockdown přirovnává k hrůzám páchaným na polských židech ve varšavském ghettu během druhé světové války.

Srovnávání povinného očkování s holokaustem a dalšími zvěrstvy, jako je třeba otroctví, je ale ve wellness sektoru bohužel běžnou rutinou. Například Shiva Rose, wellness guru a influencerka z Los Angeles, nedávno ukázala, jak bujnou má fantazii a široký historický přehled, když v jednom příspěvku srovnala vakcíny proti covidu-19 s otroctvím, kulturní revolucí, španělskou inkvizicí a holokaustem.

Dobrá zpráva je, že ne všichni jogíni a wellness instruktoři nezveřejňují kvůli svému zviditelnění bláboly. Třeba Alison DeMayo, jogínka a doktorka se specializací na gynekologii a porodnictví, na svém instagramovém účtu kromě jógové inspirace dává najevo i podporu očkování a někdy ukáže i pohled do náročného lékařského života, který je s covidem-19 a aktuálně i s neočkovanými lidmi těžší než jindy.

Související…

Pandemie neočkovaných? Jak vidí přední čeští virologové problém odpíračů vakcín
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...