Za dva roky se stala z asistentky ředitelkou, školám nabízí bistra na klíč

Spolumajitelka a ředitelka společnosti ReFresh Bistro Lucie Benešová provozuje v současnosti největší síť školních bufetů v Česku. Před čtyřmi lety – na startu sprintu k úspěchu – pomohla mladé podnikatelce náhoda.

Provoz školních bister původně nebyl mým záměrem, spíše jsme ve firmě využili nečekanou příležitost, přiznává v novém díle podcastu Podnikatelka Kateřiny Hering na info.cz Lucie Benešová.

Lucie Benešová

Když v roce 2017 pracovala třiadvacetiletá asistentka (bez podnikatelských zkušeností) na otevření první zkušební pobočky, netušila, že se ReFresh Bistro rychle prosadí v celém Česku a po čtyřech letech bude zajišťovat stravování pro více než 30 tisíc studentů.

„Kolega byl na škole, kde provozovatel bufetu z osobních důvodů skončil a ředitelka nabídla provoz jemu. Zdráhal se, ale přesvědčila ho. Rok jsme měli provozovnu jako pilotní a sbírali data, jak by to mělo fungovat, jak oslovit školy a jaký je klíč úspěchu. Vyhodnotili jsme to jako byznysplán, co by mohl fungovat a šli jsme do toho,“ popisuje start úspěšného projektu.

Stačí nám na bílo vymalovaná místnost

V současnosti fungují provozovny ReFresh Bistro ve více než pětatřiceti českých školách. Podle Benešové je jejich výhodou především to, že zřízení bufetu školu prakticky nic nestojí. S nadsázkou řečeno, musí jen nabídnout na bílo vymalovanou místnost s patřičnými rozměry.

Díky síti ReFresh Bistro se kultura a kvalita stravování na středních školách posouvá do 21. století. „Když přebíráme bufet, často na něm vůbec není vidět, že je 21. století. Chybí moderní nábytek, elektronika, ale i možnost platit kartou. Bez toho bychom my bistro ani neotevřeli,“ popisuje realitu Benešová.

Ředitele škol často podle Benešové přesvědčí to, že ReFresh Bistro umí pracovat s takzvanou pamlskovou vyhláškou. „Ta vyhláška reálně velmi omezuje, co můžete žákům a studentům prodávat. Konkurence s ní moc neumí pracovat, my jsme vymysleli produktovou skladbu tak, že ji můžeme prodávat i mladším žákům bez omezení. To nám umožnilo rychlý růst,“ doplňuje podnikatelka.

Raketový start kariéry

Málokdo zažije tak rychlý start do byznysové kariéry jako Lucie Benešová.  Mladá žena nastoupila před čtyřmi lety do firmy Designex Food (mateřské společnosti ReFresh Bistro) jako asistentka. Zakladatel sítě školních bufetů Marek Leffler rychle odhalil její potenciál a nabídl jí šanci. Prvním úkolem bylo uvést do provozu výše zmíněnou pilotní pobočku.

První dílčí neúspěchy ani vytýkací dopis ji neodradily. Naopak – rozhodla se bojovat. Do dvou let se stala ředitelkou firmy a dnes je její spolumajitelkou.

Jsem celoživotní rváč a pokud něco dělám, snažím se to vždycky dělat dobře či efektivně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Věděla jsem, že mám po škole a s nulovými zkušenostmi minimální šanci nastoupit na pozici manažerky a přijala jsem místo asistentky, a to místo kolegyně, která mířila od počátku na vyšší pozice a nechtělo se jí jen vařit kávu. Marek Leffler ve mně viděl určitý potenciál, za což jsem mu teď moc vděčná. Postupně mi dával větší úkoly a větší kompetence. Pomalu ale jistě jsem se tak posouvala na vyšší pozice,” popisuje Benešová.

Od jednoho stroje k šicí dílně. Základem úspěchu je nejen nápad, ale i sociální sítě

Ředitelé škol jsou často konzervativní a je potřeba je o výhodách otevření školního bistra přesvědčit.

„Co se týká nákladů škol, jsou úplně minimální. Stačí, aby nám poskytli prostor – stánek nebo uzamykatelnou samostatnou místnost, což úplně nejideálnější. Škola investuje jen do toho, aby byla místnost vyklizená a vymalovaná na bílo,“ usmívá se Benešová.

Bufety na klíč

Nabízíte tedy bufety na klíč, zazněla otázka na podnikatelku. „Přesně tak, celý systém je na klíč. Bistro si sami vybavíme a provozujeme, škola nám jen odsouhlasí vizualizaci interiéru.”

„Pracují u nás vysokoškoláci, kteří to mají jako brigádu ke škole, maminky na mateřské dovolené a lidi v produktivním věku. Ale také velký počet aktivních seniorů, což se nám vlastně osvědčilo úplně nejvíc. Máme na ně velice dobrou zpětnou vazbu od studentů,” prozrazuje Benešová.

Systém je nastavený tak, že během 45 minut, kdy probíhá vyučovací hodina, má obsluha klid a čas na přípravu. Na přestávku si nachystá veškeré na místě připravované jídlo, což jsou v drtivé většině zapečené toasty. Jakmile zazvoní, následuje obří úprk ke školnímu bistru, kde se okamžitě vytvoří fronta… “ale díky elektronickým pokladnám odbavujeme studenty velice rychle za krátkou dobu obsloužíme opravdu velký počet zákazníků.“

ReFresh je v současnosti jedním z nejrychleji rostoucích mladých tuzemských podniků. Marek Leffler ve spolupráci s Lucií Benešovou otevírají letos k již existujícím 35 bistrům 17 nových. Na chvíli je sice přibrzdila pandemie covid-19, která uzavřela školy, další expanzi ale určitě nezastaví.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme