Prostreno.cz

Šťáva z filipínské limetky je v zimě nesmírně užitečná

Limetku v obchodě bezpečně poznáte, ale co tu filipínskou? Ta se považuje za křížence mandarinky a kumkvatu, tedy ovoce, které připomíná miniaturní pomeranč. Pod lahvově zelenou kůrou se ukrývá šťavnatý poklad žluto-oranžové barvy. A ten je nesmírně výživný a léčivý!

Calamansi, také známý jako calamondin, filipínská limetka nebo filipínský citron, je důležitý hybrid citrusů pěstovaný převážně na Filipínách. Toto kyselé ovoce je bohaté na vitaminy A a C a některé antioxidanty, jako je limonen, a také draslík a vápník. Navzdory tomu, že je šťáva z filipínské limetky kyselá, vyplatí se vzít ji na milost. Tyhle důvody jsou dost přesvědčivé!

Posiluje imunitu

Přítomnost vitaminu C a dalších prospěšných živin se v tomto případě nedá popřít. Céčko platí za posilovače imunity a vědci o něm tvrdí, že má potenciál stimulovat produkci bílých krvinek. Zároveň působí jako štít proti negativním účinkům volných radikálů. Vitamin C vykazuje antioxidační a antibakteriální aktivita. Přihlédnout se musí i k faktu, že hraje nezastupitelnou roli při tvorbě kolagenu v lidském těle.

Může pomoci kontrolovat hladinu cholesterolu

Šťáva z filipínské limetky snižuje hladinu cholesterolu. Obecně se uvádí, že při vysokých hladinách cholesterolu v krvi dochází k arterioskleróze neboli kornatění cév. Kvůli tomu se zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pečuje o dýchací cesty

Silná hladina kyseliny citronové v calamansi se v mnohých kulturách považuje za silný prostředek proti infekcím a bakteriím. Pití vody s přídavkem šťávy z filipínské limetky zklidňuje záněty v krku a ulevuje dýchacím cestám. To se zvlášť v zimě hodí.

Detoxikuje

Šťáva z uvedeného tropického ovoce je známá pro svoji schopnost potenciálně stimulovat močení a vyplavovat odpad z ledvin. Berte ji za silný detoxikační prostředek, který zároveň podporuje funkci jater, ledvin a žlučníku. Sbohem, škodlivé látky! Pokud však máte citlivější střeva, možná, že se dočkáte negativních vedlejších účinků, jako jsou třeba žaludeční potíže nebo kyselý reflux.

Podporuje hubnutí

Stejně jako citron nebo limeta. Poklad z Filipín nakopává metabolismus a odstraňuje toxiny, které přispívají k ukládání tuku. Nejen po vánočních svátcích se tak hodí pít kyselou šťávu na lačný žaludek. Mimochodem, lze počítat i s dalšími benefity, mezi které patří omlazení pleti. Působivý nutriční profil tohoto ovoce totiž zjemňuje vrásky a působí proti dalším známkám stárnutí.

Zdroje: wikipedia.org, organicfacts.net





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat