fbpx

Recyklujeme kde co, v obchodech si nebereme igelitky ani plastové sáčky a brčko odmítáme už u vchodu do baru. Proč ale na přírodu nemyslíme také, když si pořizujeme nový a zase o něco vylepšený iPhone?

Zveřejněno: 1. 12. 2021

Víte, že se celosvětově recykluje jen asi 1 % chytrých telefonů, přičemž by šlo až 70 % z nich využít znova? Vzpomeňte si na to, až budete pořizovat telefon pro své blízké, třeba právě o Vánocích a dejte šanci repasovanému kousku.

Vánoce mají v posledních letech nálepku svátků shonu a přeplněných nákupních center. Jejich návštěvníci místo pohody a klidu zažívají stres, fronty u kasy a všudypřítomný spěch. Co to takhle letos zkusit jinak, nakupovat v klidu, online a především s ohledem na životní prostředí?

Chytrý, ne nový

"Nový a lepší", hlásá každý aktuální model iPhonu. Co když nový neznamená vždy lepší a co když lepší není vždy nový? Trendy v oblékání povyšují recycling, upcycling, second-handy a další principy cirkulární ekonomiky k odívání na cool styl současné doby. Trh s elektronikou mění svůj postoj k použitým přístrojům mnohem pomaleji. Přitom telefon je oproti módě mnohem dražší, na výrobu náročnější a také značně neekologický artikl. Nicméně pozitivní pokroky se přeci jen najdou.

Výhodou repasovaného iPhonu není jen jeho cena, která může být až o 40 % nižší, ale především kvalita zařízení.

V září vstoupil  na český trh Swappie, jeden z nejrychleji rostoucích startupů v Evropě. Jeho zakladatelé Sami a Jiri z Finska si kladou za cíl nabídnout zákazníkům kvalitní, cenově dostupný a ekologičtější způsob, jak upgradovovat svůj telefon. Swappie vykupuje použité iPhony, ty repasuje až na úrovni motherboardu a opravené telefony vrací zpátky do oběhu cestou bezpečného online prodeje.

Výhodou repasovaného iPhonu není jen jeho cena, která může být až o 40 % nižší, ale především kvalita zařízení. Vedle technologických vylepšení, výkonné baterie, robustnější výbavy, díky které telefon vydrží i pád z větší výšky, získá spotřebitel ještě 12měsíční záruku, což je víc, než nabízí samotný Apple. Proto právě s telefonem od Swappie dostojíte mottu "chytrý, ne nový".

Telefon šetrný k planetě

V současné době se zhruba 25 % použitých telefonů dostane znovu do oběhu, to znamená, že je stávající majitel prodá, nebo pošle dál. Na jednu stranu dává tento fakt prostor k zamyšlení, kde končí oněch 75 % zbylých zařízení, jestli opravdu jen doma v temnotě šuplíku, nebo jako nebezpečný odpad na skládce. Na druhou stranu se v něm skrývá obrovský potenciál pro trh s renovovaným zbožím.

Na světě je dnes víc telefonů než lidí, a proto se oprava chytrých zařízení stává opravdu žhavým tématem.

 

Cirkulární ekonomika totiž snižuje cenu kvalitních výrobků, kterými např. iPhony bezesporu jsou, a tím šetří finance zákazníků, ale především chrání planetu a životní prostředí před dalším rabováním cenných zdrojů. Převážná část ekologické zátěže vzniká hned při výrobě chytrých zařízení, kdy se tvoří 85 až 95 % z celkové roční uhlíkové stopy telefonů. Na světě je dnes víc telefonů než lidí, a proto se oprava chytrých zařízení stává opravdu žhavým tématem.

Jak na udržitelné Vánoce?

Elektronika, a konkrétně chytrý telefon, je jedním z nejčastějších dárků. Obliba iPhonu i u nás roste a každoročně jej pod vánočním stromečkem najdou tisíce rozradostnělých dětí i dospělých. Nadčasový kousek oblečení můžete nosit několik sezón a pak jej poslat dál. Pořád bude sloužit a dělat radost dalších pár let novému majiteli. A stejně to můžete zkusit i s dalšími dárky.

Nemusíte sahat hluboko do kapsy, abyste na Vánoce naplnili očekávání všech, stačí jen pečlivě přemýšlet nad tím, čím kterého člena rodiny nebo party přátel obdarujete. Zkuste něco neotřelého, co dává smysl vaší peněžence i životnímu prostředí. Již jednou použité dárky jsou dárky s příběhem, mají za sebou historii, která jim přidává na originalitě i kvalitě. Dejte letos šanci staronovému iPhonu, svetru ze second handu nebo třeba knížce z antikvariátu.

Související…

Konec plýtvání a nežádoucího odpadu: Vezměte udržitelnost do vlastních rukou
Komerční článek

foto: Swappie, zdroj: Swappie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...