Zákonná pravidla použití denního svícení, mlhovek a dálkovek. Za chybné osvětlení hrozí vysoká pokuta

Za nesprávné použití světel hrozí vysoké pokuty. Pokud nevíte, jak používat jednotlivé typy světel, může to být obtěžující i pro ostatní řidiče.

i Zdroj fotografie: Škoda
                   

V této době je velmi časté, že auta mají automatické svícení. Sednete si do vozidla, nastartujete ho a světla se sama rozsvítí. Pokud začne být tma, vůz to pozná a zapne příslušné svícení. Velkým plusem je, že nemusíte myslet na zapínání. Zvyknout si na automatické světla není dobré. Když poté člověk přesedne do auta, ve kterém je musí zapnout sám, často na to zapomíná. Někteří řidiči mají problémy i s tím, že neumí používat jednotlivé druhy světel. Přitom za nesprávné použití mohou dostat vysokou pokutu.

Vždy si kontrolujte, zda svítíte

Použití světel se řídí pravidly a předpisy, zejména pak zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Pro bezpečnou jízdu musíte z vozidla vidět a také být viděn ostatními řidiči. Povinnost mít zapnutá světla denního svícení i za bílého dne platí v České republice od 1. července 2006. Neexistuje žádná výjimka ani pravidlo, díky kterému byste mohli jezdit s vozidlem po silnici bez rozsvícených světel.

iZdroj fotografie: Pixabay

Někteří řidiči stále přemýšlí nad tím, jak se světla správně používají. Každý automobil má více typů světel. Podmínky pro správné používání se učí již v autoškole. Pokud to zapomenete, měli byste si to zopakovat. Každý řidič je zodpovědný za to, zda svítí. Při silniční kontrole se neodpouští ani to, když řeknete, že máte automatické svícení, ale zrovna vám nefunguje. Neosvětlené vozidlo ohrožuje zejména samotného řidiče, a naopak příliš osvětlené dokáže protijedoucí vozidlo vytlačit ze své dráhy a dostat ho i mimo hranici vozovky.

Kdy použít denní svícení

V České republice platí to, že musíte svítit při každé jízdě. Nebere se ohled na denní dobu nebo na nesníženou viditelnost. Svítit můžete denními světly a pokud jimi vaše vozidlo není vybaveno, použijte obrysová a potkávací světla současně. Jakmile je snížená viditelnost je nutné přidat obrysová a potkávací světla. Sníženou viditelností je podle § 2 písm. ff) zákona o silničním provozu definována situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Světla pro denní svícení jsou pouze vpředu. Někteří řidiči o tomto faktu neví a myslí si, že jsou i na zadní části. Obrysová a potkávací světla se zapínají z toho důvodu, aby bylo vozidlo osvětleno i vzadu. Některá novější auta jsou vybavena automatickými světly. Ty poznají, že se setmělo a rozsvítí obrysová a potkávací světla. Opět si vždy před jízdou zkontrolujte, že vaše automatické svícení funguje.

Časté a zbytečné používání mlhovek

Mlha může být častým jevem na silnicích hlavně v době, kdy se ochlazuje vlhký vzduch. Řidič vidí jen na malou vzdálenost před vozidlo a jejich bezpečnost je ohrožena. Je nutné používat mlhovky pouze v mlze, silném sněžení nebo dešti. Při snížené viditelnosti je řádné osvětlení vozidla důležitým aspektem. Díky správnému osvětlení zajistíte bezpečnost pohybu na silnicích.

iZdroj fotografie: Unsplash

Mlhová světla se používají zejména v tom momentě, kdy auto před sebou nevidíte na dostatečnou vzdálenost. Když se přidá ještě husté sněžení, déšť nebo mlha, jsou řidiči povinni rozsvítit mlhová světla. Díky tomuto osvětlení uvidíte vozidlo před sebou mnohem dříve. Velice často se také na silnici setkáte s nadužíváním mlhových světel. Neměla by se používat ani v popojíždějících kolonách, kdy silně znepříjemňují cestu dalším řidičům.

Dálková světla pro lepší viditelnost

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích říká, že řidič nesmí užít dálková světla, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena. Dále mohl-li by být oslněn řidič protijedoucího vozidla, řidič vozidla jedoucího před ním nebo jiný účastník provozu na pozemních komunikacích, strojvedoucí vlaku, řidič jiného drážního vozidla nebo řidič plavidla. Při zastavení vozidla před železničním přejezdem nesmí řidič užít ani potkávací světla, pokud by jimi mohl oslnit řidiče vozidla v protisměru.

iZdroj fotografie: Depositphotos

I používání dálkových světel se dostává do častých diskuzí řidičů. Mnoho z nich stále netuší, v jakých momentech je jejich použití vhodné. O používání dálkových světel existují předpisy, které se učí lidé již v autoškole. Při jejich nesprávném použití můžete dostat pokutu. Používají se i pro komunikaci mezi řidiči.

iZdroj fotografie: Pixabay

Tyto situace nastávají nejčastěji na dálnici, když na vás řidič za vámi začne blikat. Tím vám dává najevo, že potřebuje projet a vy se máte přesunout do pomalejšího pruhu. Další moment je v případě, kdy pouze zdravíte známého. Problikáváním lze upozornit protijedoucího řidiče, že nesvítí nebo ho varujete před hrozícím nebezpečím.

Spoléháte se na automatiku, nebo si volíte správné osvětlení ručně?

Zdroj: CarMag

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články