Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto

S touhle strategií už nejeden z konkurentů narazil, přestože z čistě racionálního hlediska dává smysl. Jenže když už někdo chce SUV, z racionálních důvodů to obvykle není, a tak chce auto, které tak i vypadá. Nová XC90 má být napůl kombík.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto

1.12.2021 | Petr Prokopec

Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto

/

Foto: Volvo

S touhle strategií už nejeden z konkurentů narazil, přestože z čistě racionálního hlediska dává smysl. Jenže když už někdo chce SUV, z racionálních důvodů to obvykle není, a tak chce auto, které tak i vypadá. Nová XC90 má být napůl kombík.

První generace Volva XC90 dorazila na trh už v roce 2002. Stala se tak jedním z prvních zástupců nově vzkvétajícího segmentu, pročež se nelze divit obstojným registracím na obou stranách Atlantiku. Stejně jako ve výsledku není překvapivé, že v prodeji vůz vydržel po dlouhých dvanáct let. Druhá generace, která již používá modulární platformu SPA, ovšem takovou výdrž mít nebude, a to přesto, že registrace jsou ještě lepší než kdy dříve.

V příštím roce bychom se tedy měli dočkat třetí generace, která přepřáhne na architekturu SPA2, evoluční provedení té stávající. Navzdory stejným základům nicméně nedostaneme tentýž vůz. Místo toho nás čeká poměrně radikální střídání stráží, neboť Volvo se rozhodlo inspirovat vlastním konceptem Recharge z loňského roku. Namísto pravověrného SUV tak dostaneme spíše křížence mezi off-roadem a kombíkem. Švédové tak prý hodlají lépe navázat na svou historii plné kombíků, reálně se ale spíše snaží auto zmenšit, aby dosáhli vyšší provozní efektivity.

To lze na jednu stranu chválit, na tu druhou je ale třeba říci, že jde o velmi riskantní přístup. SUV se neprodávají z jakkoli racionálních důvodů a jejich klientelu provozní efektivita obvykle příliš nezajímá. Chtějí auto, které vyjadřuje jistý status, chtějí prostě mohutný vůz, kterým XC90 bylo a je. I to z něj navzdory jeho ceně udělalo třetí nejprodávanější model značky a je zkrátka otázkou, zda si takovou pozici udrží jako zvýšený kombík.

Tradice netradice, někdejší klientela značky adorující ony kombíky se v mezičase přeorientovala na čistokrevná SUV. Jak jsme ale už naznačili, Švédové do značné míry nemají na výběr. Nové XC90 kromě spalovacích motorů dorazí i s elektrickým ústrojím, kterému kvůli dojezdu daleko více vyhovuje aerodynamičtější karoserie menšího vozu.

Elektrická verze přitom dostane sourozence v podobě Polestaru 3. Toto provedení se nicméně má lišit jak zvenčí, tak i zevnitř, kde vsadí na vyšší luxus. Kromě toho bude k mání pouze se dvěma řadami sedadel, zatímco u Volva si zákazníci budou moci objednat i tři. Polestar by kromě toho měl vsadit spíše na dynamiku a sportovní kredit, zatímco XC90 upřednostní dojezd. Ten by u provedení s větším paketem baterií měl přesáhnout 500 kilometrů, což je dnes již prakticky norma.

Co se ostatních jednotek týče, pak momentálně můžeme jen spekulovat. Jakkoliv jisté je, že již nedorazí diesel. Místo toho budou k mání pouze mild-hybridní či plug-in hybridní benzinové agregáty. V případě těchto verzí se pak oproti elektrickému provedení bude lišit kabina, a to kvůli přítomnosti či naopak absenci tunelu převodovky. Interiér celého portfolia nicméně bude navržen ve stylu přístupu „méně je více“. Čekat lze tedy variaci na švédský minimalismus.

Můžeme už jen dodat, že kromě důrazu na recyklaci mnoha materiálů uvnitř se Volvo hodlá zaměřit také na bezpečnost. Značka chce naplnit svou vizi, jež je založen a úplném potlačení fatalit na silnicích. Dá se tedy předpokládat, že nové XC90 bude disponovat semi-autonomním řízením minimálně na úrovni SAE2+. Zda ale nakonec zákazníci budou moci pustit volant z rukou zcela, se nejspíše dozvíme až příští rok.


Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 1 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 07Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 2 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 08Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 3 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 09Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 4 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 10Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 5 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 11Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 6 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 12Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 7 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 13Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 8 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 14Volvo riskuje, jeden ze svých hitů chce v nové generaci nabídnout jako docela jiné auto - 9 - Volvo Recharge Concept 2007 a 2021 prvni sada 15
Nová generace Volva XC90 bude vzhledově vycházet z konceptu Recharge. Namísto pravověrného SUV se tak dočkáme mixu mezi off-roadem a kombíkem, to je značně riskantní. Foto: Volvo

Zdroj: Autocar

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.