Prostreno.cz

Léčbu zánětu močového měchýře urychlí teplá koupel nohou

Co pomůže, když vás trápí zánět močového měchýře? Kromě léků existuje celá řada domácích přípravků a tipů, jak uklidnit močový měchýř a zmírnit bolesti.  

Většinou jsou příčinou zánětu močového měchýře bakterie ze střev. Využijí svoji šanci, když máte svoji obranyschopnost oslabenou stresem nebo nachlazením.

Dostatek tekutin

To nejdůležitější při zánětu močového měchýře je důsledné vypláchnutí bakterií – a to tak, že konzumujete dostatek tekutin. Vypít byste měli dva až tři litry tekutin denně. Močový měchýř byste pak měli vyprazdňovat teprve tehdy, když je plný, tehdy vyčistíte totiž močové cesty nejefektivněji. Ideální je pít horký čaj, nejlépe bylinkový. Účinně propláchne močové cesty a vyplaví tím bakterie z těla. Asi neexistuje žádná bylinka, která by měla širší možnosti využití než heřmánek. A dokáže utišit i záněty močového ústrojí. Heřmánkový čaj působí antibakteriálně, protizánětlivě a podporuje tvorbu moči. Na zmírnění bolesti můžete vyzkoušet také heřmánkovou koupel. 

Také čaj z řeřichy působí močopudně a zároveň antibakteriálně. Zalitá horkou vodou se z divoce rostoucí byliny stává léčivý čaj (po vylouhování asi 10 minut), který vyčistí močový měchýř od bakterií. Během těhotenství byste se ale měli řeřiše raději vyhnout, protože může vyvolávat stahy.

Bohatý na vitamin C je také černý bez, ze kterého si můžete udělat léčebný a chutný sirup. Jednoduše dejte do hrnce dostatek plodů s trochou vody a povařte. Pak směs propasírujte skrz utěrku nebo kus plátna. Užívejte několik lžic denně. Černý bez působí močopudně a podporuje tak léčebný proces. Pozor! – syrové plody černého bezu jsou jedovaté a mohou způsobovat nevolnost a žaludeční křeče.

Koupele nohou

Další, co tělo při zánětu močového měchýře potřebuje, je teplo. Na uvolnění pomáhá koupel s horkou vodou. Ponořte nohy do misky s vodou o teplotě asi 35 stupně a postupně přidávejte horkou vodu. Po 15 minutách nohy vyjměte a osušte.

Posílení imunity

Vnitřně si imunitu posílíte konzumací cibule, která navíc působí antibakteriálně. Ale i při vnějším použití dokáže uplatnit svůj protizánětlivý účinek. Teplé cibulové obklady, tak jak je znáte u zánětu středního ucha, pomáhají i v oblasti močového měchýře. Cibuli nakrájenou na malé kousky krátce poduste a zabalte do dvou utěrek nebo plátna. Položte na břicho a přikryjte vlněnou dekou.

Zdroj: názory autora, healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat