Indie vyvezla první vakcíny proti covidu-19 od Novavaxu

0
2173
od
Foto: Novavax

Indický výrobce léčiv Serum Institute vyvezl první vakcíny proti covidu od americké firmy Novavax. Jde o první vývoz od letošního dubna, kdy Indie vývoz vakcín pozastavila kvůli jejich zajištění pro své obyvatelstvo.

Indie patří k největším výrobcům vakcín a léčiv na světě. Kvůli rychle se šířící nákaze koronavirem mezi indickým obyvatelstvem tamní vláda letos v dubnu dočasně zakázala vývoz očkovacích látek proti covidu-19 do jiných zemí. Což se citelně dotklo například objednaných dodávek vakcín do Afriky od společnosti AstraZeneca, jež se v Indii vyrábí.

Nařízení o pozastavení exportu vakcín vedení země uvolnilo minulý týden. Indický výrobce Serum Institute následně vyvezl do Indonésie prvních 137 500 dávek proteinové vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax. Navíc přislíbil, že ještě do konce roku rozveze asi 40 milionů vakcíny od britsko-švédské společnosti AstraZeneca v rámci programu Covax. Ten zřídila na pomoc chudším regionům Světová zdravotnická organizace [WHO].

Novavax chce dodávat covid vakcíny do chudých zemí

Společnost Novavax již požádala Světovou zdravotnickou organizaci o registraci své vakcíny pro nouzové použití. V listopadu podala podobnou žádost také u Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Nicméně ani jedna z institucí o registraci vakcíny k nouzovému použití zatím nerozhodla. Úřady v Indonésii ale použití této vakcíny již schválily.

Proteinová vakcína od Novavaxu

Proteinová vakcína americké společnosti Novavax vykázala v poslední fázi klinických studií účinnost přes 90 procent. Podle výrobce zabírá i proti obávaným variantám koronaviru a nezpůsobuje závažné vedlejší účinky.

Podle odborníků se proteinové vakcíny vyrábějí touto technologií několik desítek let a jejich fungování je tedy prověřené. Což potvrzují i odborníci z Akademie věd České republiky [AV ČR]: „Jedná se o desetiletími prověřenou technologii, kterou využívá například vakcína proti hepatitidě typu B.”

EK zřejmě již brzy schválí proteinové vakcíny Novavax

Očkovací látka od Novavaxu funguje proti covidu-19 za pomoci laboratorně připravené verze S-proteinu [spike protein] koronaviru. Právě ten se v jeho přirozené podobě nachází na povrchu koronaviru SARS-CoV-2. Po podání vakcíny imunitní systém člověka rozpozná cizorodé částice bílkovin a začne si proti nim vytvářet přirozenou obranu, tedy protilátky a specifické buňky imunitního systému.

Pokud později očkovaná osoba přijde do kontaktu s virem, imunitní systém rozpozná S-protein na viru a obratem proti němu spustí imunitní odpověď. Protilátky a imunitní buňky tak společně působí proti viru a zabraňují jeho vstupu do buněk. A tím zároveň brání jeho množení a ničí buňky, které už se koronavirem nakazily.

Výhodami proteinových vakcín jsou velká kapacita výroby a také jejich skladování delší dobu při teplotě kolem 4 °C. Naopak nevýhoda je její delší výrobní proces. Americká firma Novavax k výrobě využívá dokonce i svůj český výrobní závod ve středočeské Bohumili u Kostelce nad Černými lesy.

Explozivní šíření viru má Indie za sebou

Obnovení vývozu vakcín proti covidu-19, které se v Indii vyrábějí, umožnilo zpomalování šíření nákazy. Přírůstky covidových pacientů v zemi s cca 1,4 miliardy obyvateli se v posledních týdnech pohybují do deseti tisíců nových případů za den. Odborníci i indické ministerstvo zdravotnictví ale upozorňují, že se v zemi čím dál méně na covid testuje.

Podle posledních údajů Indie provádí zhruba 1,16 milionu testů na covid-19 denně. Což je zhruba polovina celkové kapacity zařízení a laboratoří.

„Když nedosahujeme dostatečné úrovně testování, tak je velmi obtížné určit opravdové rozšíření nákazy na území,“ varoval ministr zdravotnictví Rádžés Bhušan v dopise vedení státu Nágsko, kde se testování za poslední dva měsíce snížilo o třetinu.

Omikron je dle WHO další důvod k očkování proti covidu

 

Indie od začátku epidemie potvrdila 34,5 milionu případů koronavirové nákazy. To je po USA druhý nejvyšší počet na světě. Nejhorší situace v zemi panovala od konce letošního dubna do první poloviny května. Tehdy přibývalo i přes 300 tisíc nově nakažených za den. Od začátku epidemie v Indii zemřelo přes 467 tisíc lidí nakažených koronavirem.

Indie, která patří k největším světovým výrobcům očkovacích látek a léků, podala svým obyvatelům zhruba 1,2 miliardy vakcín proti covidu-19. Dokončené očkování má 29 procent z celého obyvatelstva. V posledních týdnech úřady spustily očkování i v domácnostech. Snaží se tím řešit situaci, kdy se desítky milionů lidí nechalo naočkovat pouze první dávkou vakcíny a na druhou již nedorazili.

Podle posledních údajů alespoň jednu dávku v zemi dostalo 82 procent ze zhruba jedné miliardy dospělých osob. Druhou z dávek už má ale jen 44 procent dospělých.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here