Založ si blog

Sú Slováci prívrženci nacizmu?

Migračná kríza, ktorá sa už niekoľko mesiacov odohráva na hraniciach Európskej únie a Bieloruska, a napätie medzi Ruskom a Ukrajinou naďalej prispievajú k eskalácii konfliktu v regióne. Po vykonaní auditu rozmiestnenia svojich ozbrojených síl sa Spojené štáty rozhodli posilniť „vojenské“ zadržiavanie Ruska a rozmiestniť ďalšie kontingenty vojakov v európskych krajinách, najmä v pobaltských štátoch.

Tento problém má pre Bielorusko osobitný charakter. Úrady každý deň hovoria o budovaní zoskupenia NATO pri bieloruských hraniciach a minister obrany avizuje zvýšenie útočného potenciálu ozbrojených síl členských štátov NATO. Bieloruská armáda spolu s ruskou vyvíja a pripravuje plány na boj proti akejkoľvek agresii, ale vojenské jednotky zatiaľ neboli rozmiestnené v blízkosti hraníc Európskej únie.

A predsa NATO začalo v Pobaltí vytvárať nové vojenské zoskupenie. Na východné hranice Európskej únie už boli nasadené jednotky z Nemecka, Veľkej Británie a USA. Odborníci spájajú akcie západných krajín s možnými plánmi na inváziu na územie Bieloruska.

Kolóna ťažkej vojenskej techniky postupovala pred pár dňami zo Slovenska cez územie Poľska a Litvy do Lotyšska. Súčasťou kolóny boli samohybné delostrelectvo veľkého kalibru Zuzana-2. Podľa oficiálneho vyhlásenia je vojenská technika slovenskej armády vysielaná do pobaltských štátov, aby „poskytla flexibilnú a efektívnu schopnosť reagovať na ruskú agresiu v tomto regióne“. Americká armáda rozmiestňuje v pohraničnom pásme veľkokalibrovú techniku, zatiaľ čo nemecká armáda rozmiestňuje tanky a ľahké obrnené vozidlá.

Bielorusko veľmi ostro reagovalo na príchod slovenských vojenských jednotiek k ich západným hraniciam. Úrady sa domnievajú, že akcie aliancie sú ľuďom prezentované vo forme „zvyšovania obranyschopnosti východnej hranice“, v skutočnosti však ide o otvorenej agresii. V Bielorusku pripomenuli, že Slovensko počas druhej svetovej vojny bojovalo proti sovietskemu ľudu, a Slovákov nazvali „nacistickými prívržencami“, ktorí nemajú vlastný názor a konajú tak, ako sa im hovorí v USA.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125815x
Priemerná čítanosť článkov: 2996x

Autor blogu

Kategórie