Zavřít reklamu

Rok 2017 je ve světě Applu nesmírně důležitý, a pokud patříte mezi nadšené jablíčkáře, tak si jej dost možná pamatujete. Právě v tomto roce jsme se totiž po boku iPhonu 8 dočkali představení převratného a revolučního iPhonu X. Právě tento chytrý telefon od Applu určil, jak budou vypadat jeho chytré telefony v následujících letech. Primárně jsme se u tohoto modelu dočkali odstranění rámečků okolo displeje a milované Touch ID nahradilo Face ID, které funguje na principu 3D skenování obličeje. Tohle skenování obličeje je možné díky TrueDepth předního fotoaparátu, a aby Apple obyčejným uživatelům ukázal, čeho všeho je tento fotoaparát schopný, tak přišel s Animoji, později Memoji. Jedná se o postavičky či zvířátka, do kterých můžete předat v reálném čase své emoce. Apple se snaží neustále Memoji vylepšovat a operační systém iOS 15 samozřejmě nebyl výjimkou.

Zpřístupnění

Pokud znáte někoho, kdo je nějakým způsobem znevýhodněný, tedy že je například nevidomý či neslyšící, tak mi dáte zapravdu když řeknu, že s největší pravděpodobností využívá iPhone. Apple je totiž jedna z mála technologických společností, kterým záleží na tom, aby jejich produkty mohli bez problémů využívat také určitým způsobem postižení uživatelé. A u funkcí jako takových to v případě Applu nekončí. V rámci iOS 15 je totiž možné vytvořit Memoji, které bude disponovat určitými prvky zpřístupnění. Konkrétně se jedná například o kochleární (ušní) implantáty, kyslíkové hadičky a chrániče hlavy. Pokud byste si nějakou tuto možnost zpřístupnění chtěli na Memoji přidat, tak přejděte do úprav a rozklikněte sekce Nos, Uši či Pokrývka hlavy.

Nové nálepky

Plnohodnotní Memoji jsou k dispozici pouze na iPhonech s Face ID, tedy na iPhonech X a novějších. Aby to uživatelům ostatních levnějších telefonů od Applu nebylo líto, tak jablečná společnost přišla nálepkami Memoji. Tyto nálepky jsou tedy k dispozici na všech jablečných telefonech a k dispozici jich je opravdu nespočet. Je ale nutné počítat s tím, že se jedná o nepohyblivé nálepky, kterými v reálném čase emoce nevyjádříte. Přiznejme si však – kolikrát za život jsme plnohodnotné Memoji či Animoji využili? Nejspíše jen párkrát, a proto klasické nálepky mohou většině uživatelům dávat větší smysl, jelikož je nemusí žádným způsobem tvořit – stačí si vybrat, klepnout a odeslat. Pro milovníky nálepek Memoji mám s příchodem iOS 15 skvělou zprávu, jelikož jsme se dočkali hned devíti nových nálepek. Díky nim je možné odeslat triumfální výraz, havajský pozdrav, zamávání a další.

Oblečení

Při vytváření Memoji jste si až donedávna mohli nastavit pouze vzhled obličeje. Pokud se však na Memoji podíváte v iOS 15, tak zjistíte, že si je nově můžete také obléci, a to do libovolného oblečení. V nové sekci Oblečení, která se v rozhraní pro tvorbu Memoji nachází úplně napravo, najdete několik předdefinovaných outfitů, které by se vám mohly hodit. Jakmile si najdete oblečení, které se vám líbí, tak si následně samozřejmě můžete změnit i jeho barvu. U mnohého oblečení je dokonce možné měnit více než jednu barvu, ale rovnou třeba dvě nebo tři.

Pokrývky hlavy a brýle

Již delší dobu můžete na hlavu vašeho Memoji položit nějakou pokrývku hlavy, popřípadě mu můžete nastavit jakékoliv brýle. Apple ve starších verzích iOS nejspíše usoudil, že možností pro výběr pokrývek hlavy a brýlí je jednoduše nedostatek, a proto v rámci iOS 15 přispěchal s možnostmi novými. Pokud jste si tedy doposud pokrývku či brýle nemohli vybrat, tak nyní konečně existuje o dost větší pravděpodobnost. V případě pokrývek hlavy si můžete vybrat z nových klobouků, čepic, turbanů, mašlí, helem apod., u většiny z nich si pak můžete změnit také celkově až tři barvy. A co se týče brýlí, tak je možné vybrat jednu ze tří nových obrouček. Konkrétně jsou k dispozici obroučky ve tvaru srdce, hvězd nebo v retro stylu. Nechybí ani možnost pro změnu barvy skel hodinek.

Různobarevné oči

Znáte heterochromii očí? Pokud ne, tak byste měli vědět, že se jedná o relativně vzácný jev, kdy má člověk, popřípadě třeba zvíře, různobarevné oči. To znamená, že dotyčný může mít jedno oko například modré a druhé zelené apod. Až doposud jste si různobarevnost oči u Memoji nastavit nemohli, i to se ale mění s příchodem iOS 15. V případě, že heterochromii máte, popřípadě pokud si z jakéhokoliv jiného důvodu chcete vytvořit Memoji s různobarevnými oky, tak stačí, abyste přešli do rozhraní pro úpravu Memoji, a poté se přepnuli do kategorie Oči. Jakmile tak učiníte, tak klepněte na možnost Samostatně, a poté si zvlášť zvolit barvu pro každé oko.

.