Zavřít reklamu

Zařízení, která podporují platformu HomeKit, jsou označeny patřičným piktogramem doplněným textem „Work with Apple HomeKit“. Pokud byste chtěli takový router, máte na výběr z celých tří modelů pouhých dvou značek. To i toho šafránu je snad více. Navíc toho v návaznosti na platformu vlastně zas tolik nenabídnou. 

Je to jednoduché. Pokud vybíráte router a chcete aby podporoval platformu HomeKit, můžete sáhnout po řešení společnosti eero nebo Linksys. První nabízí modely dva, kdy ten lepší nese přídomek Pro. A to, jak také uvádí Apple na svých stránkách podpory, je vše. Lze je ale koupit v sadě od jednoho až po tři kusy.

Výhody integrace HomeKitu jsou v bezpečnosti 

Je to trošku smutné. Apple o tom, že budou platformu HomeKit podporovat i routery, mluvil už dva roky zpět. Až v únoru loňského roku se pak na stránkách podpory společnosti objevilo trochu informací, jenže od té doby uplynulo už hodně doby, a výrobci se do routerů s HomeKitem stále pořád nehrnou. Je tomu samozřejmě proto, že licencování je drahé, a těch funkcí navíc zas tolik vlastně není.

Největší výhodou routerů s HomeKitem tak je především zvýšená úroveň zabezpečení pro doplňky v rámci celé chytré domácnosti, kterou používáte. Ať už se tedy jedná o žárovku nebo zvonek či cokoli jiného, může router kontrolovat, s jakými službami tyto produkty komunikují nejen v rámci domácí Wi-Fi sítě, ale i celého internetu. 

V daném zařízení nabízející aplikaci Domácnost pak můžete provádět nastavení úrovně tohoto zabezpečení vámi používaných doplňků kompatibilních s HomeKitem. Při volbě nejvyššího zabezpečení tak můžete produktům říci, aby interagovaly jen s HomeKitem přes hlavní Apple zařízení, takže prakticky jen v rámci dané domácnosti. Nepřipojí se tak k internetu, stejně jako u nich budou blokovány veškeré komunikace s aplikacemi třetích stran, stejně jako se jim nebude aktualizovat firmware, který je nutné z internetu stáhnout.

Je zde ale i jedno „omezení“, které se vám v případě použití mnoha chytrých doplňků nebude líbit. Ze svého HomeKitu totiž musíte při přidání routeru odebrat všechna příslušenství, resetovat Wi-Fi a poté je opětovně přidat do aplikace Domácnost. Tím se totiž pro každý produkt vytvoří jedinečný přístupový klíč, který zná pouze router a každé jednotlivé příslušenství, čímž se právě dosáhne maximální míry bezpečnosti.

Linksys Velop AX4200 

Pokud zavítáte do Apple Online Store, najdete zde mesh Wi-Fi router společnosti Linksys ze série Velop s označeném AX4200. Stanice vás vyjde na 6 590 Kč, dva uzly na 9 990 Kč, tři uzly pak na 12 990 Kč. Tento systém WiFi 6 meshové sítě utáhne streamování a on-line hry na více než 40 zařízeních v síti. Nabízí spolehlivé připojení, aby všichni v síti mohli streamovat, hrát a videochatovat bez výpadků. Technologie Intelligent Mesh pak nabízí pokrytí celé domácnosti, které se dá snadno rozšiřovat přidáním dalších uzlů.

.