Prostreno.cz

Pečení bez lepku s famózními výsledky

Zkoušíte si péci vlastní bezlepkové pečivo? A stále se vám nedaří docílit uspokojivých výsledků?

Ať už vám byla zjištěna alergie na lepek, anebo jste se rozhodli pro život bez lepku na základě přesvědčení, jedno je jisté: Při pečení bez lepku musíte zapomenout vše, co jste se dosud v oblasti pečení domácího pečiva naučili. Pečivo, které neobsahuje lepek obvykle bývá sušší, více se drobí a láme, a velice špatně kyne, pokud se rozhodnete pro kynuté pečivo.

V našem článku se nebudeme zabývat žádnými vrcholnými kulinářskými postupy, ale spíše se podělíme o několik tipů, jak docílit uspokojivých výsledků i bez dlouholetých zkušeností. Než se tedy pustíte do pečení domácího bezlepkového chleba, bábovky či koláče, zvažte, zda vám mohou být některé z našich podnětů užitečné.

Používejte více druhů mouky

Spousta začátečníků obvykle sáhne po hotové směsi pro bezlepkové pečení, kterou zakoupíte v každém hypermarketu. Časem však zjistíte, že jsou tyto směsi nejen finančně nákladné (a pečivo si tedy nemůžete dopřávat tak často, jak byste chtěli), ale jsou také plné škrobu a chemických přídavných látek, které jsou při snaze o zdravější životní styl, řekněme, poněkud kontraproduktivní.

Péct z přirozeně bezlepkové mouky je však dosti náročné a první várky pečiva obvykle nedopadnou moc dobře. Chce to však trpělivost, a také pár fíglů, které si časem osvojíte. Začněte u toho, že nebudete péct pouze z jednoho druhu mouky, ale namícháte si směs z více druhů. Každá mouka má totiž jiné vlastnosti, jejichž kombinací můžete docílit skutečně nadýchané a pevné struktury pečiva.

Vhodná kombinace je například rýžová mouka, pohanková hladká mouka a cizrnová mouka (v libovolném poměru). Případně můžete zkusit kombinaci rýžové mouky, jáhelné mouky a mouky z červené čočky. Skvělých výsledků dosáhnete také s použitím čirokové mouky v kombinaci s pohankovou či rýžovou.

Přidejte do těsta psyllium

Největší nevýhodou bezlepkového pečiva je ta, že není pružné. Při krájení se tedy může drolit a lámat. Pružnosti docílíte přidáním 1–2 lžic psyllia do těsta. Psyllium můžete předem rozmíchat ve sklenici studené vody a počkat pár minut, než se vytvoří gel (který následně vmícháte do těsta), nebo můžete psyllium rozmíchat v mouce před přidáním tekutých přísad.

Podobných výsledků dosáhnete i s použitím rozemletého lněného semínka, ovšem vzhledem k tomu, že není vhodné jej zahřívat na vysoké teploty, přiklonili bychom se raději ke zmíněnému psylliu.

Vyměňte droždí za jedlou sodu

Pokud budete zkoušet péct kynuté pečivo (obzvláště chléb) z přirozeně bezlepkové mouky, nejspíše nebudete s výsledkem moc spokojeni. Bezlepková mouka kyne velice špatně a těsto má během pečení tendenci „spadnout“.  Pokud netrváte na kváskovém chuťovém ocásku, zkuste váš chléb upéct s použitím jedlé sody.

Jednoduchý recept

Postup

1 Vytvořte těsto o konzistenci litého těsta (jako na bábovku akorát slané)

2  Přidejte lžičku jedlé sody, ½ lžičky soli a oblíbené bylinky (případně grilovací koření nebo směs na kari, pokud chcete pikantní chléb).

3 Pečte v podlouhlé chlebové formě (vystlané pečicím papírem nebo vymazané trochou másla) stejně jako pečete bábovku nebo srnčí hřbet.

4 Pokud chcete křupavější kůrku, zvyšte ke konci pečení teplotu, a pečte, dokud nebude mít kůrka zlatavou barvu.

5 Po upečení chléb vyklopte na mřížku a nechte důkladně vychladnout.

6 Takto upečený chléb nikdy nekrájejte horký či teplý, ale až tehdy, kdy zcela vychladne. V opačném případě se bude drolit a lepit na nůž.

Přidejte do těsta trochu zeleniny

Pokud se vám stýská po vláčném chlebu, a vaše bezlepkové pečivo je stále suché, zkuste do těsta přidat trochu zeleniny nastrouhané na nudličky. Pro tyto účely se skvěle hodí například cuketa, která díky své nevýrazné chuti není v chlebu vůbec poznat. Odvážnější mohou zkusit přidat celer nastrouhaný na jemné nudličky nebo dýni hokkaido. Přidat můžete až ½ hmotnosti mouky (tedy 500 g mouky + 250 g zeleniny). Dalším benefitem přidávání zeleniny do chlebového těsta je i ten, že snížíte celkovou kalorickou hodnotu výsledného pečiva.

Zdroje: názor autora, https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/baking/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat