Pořizujete si novou autobaterii? Pozor na datum výroby. Raději zkontrolujte, zda neležela dlouho na skladě

Správná funkce autobaterie je pro provoz automobilu nezbytná. Je tak dobré si už při koupi ověřit, zda se nejedná o závadný kus, který ležel dlouho na skladu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Akumulátor je nedílnou součástí každého automobilu. Zajišťuje správnou funkci všech elektrických systémů. Umožňuje tak vozidlům svítit, ukazovat směr jízdy pomocí blinkrů, ale také startovat. Pokud má tedy automobil fungovat správně, je důležité, aby měl dobrou baterii. Při koupi je dobré si ověřit datum výroby, abyste se zbytečně nedostali do problémů přímo v provozu.

Neznalost řidičů může způsobit nepříjemnosti

Většina lidí při nákupu nového akumulátoru vůbec neřeší, kdy byl vyroben. Jedná se o nový produkt, a tak každý předpokládá, že mu dlouho poslouží. Některé obchody však mohou mít autobaterie na skladě i delší dobu. Je tak dobré si jednoduše ověřit, kdy byl daný akumulátor vyroben. Vyhnete se tak zbytečným problémům.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Stav akumulátoru je velmi důležitý

V dnešní době je baterie jednou z nejdůležitějších částí automobilu. Zejména u vozidel se systémem start-stop je důležité, aby pracovala naprosto precizně. Po výrobě je akumulátor okamžitě připraven k použití a stačí jej pouze namontovat do auta. V některých případech se však dostává k majiteli až po určitém čase, který strávil na skladu v obchodě. Do jisté míry to vůbec nevadí, ale pokud se už jedná o dlouhou dobu, může nastat problém.

Doporučená lhůta od výroby po použití

Odborníci obecně udávají, že baterie by se měla po výrobě dostat ke svému majiteli nejpozději do 2 let. Po této době nepoužívání může totiž docházet ke ztrátě kapacity, což se dříve nebo později negativně projeví i v provozu. Je tak dobré si při koupi nové autobaterie pro jistotu překontrolovat datum, kdy byla vyrobena. Tento údaj může být vyznačen rozdílnými způsoby v závislosti na konkrétním výrobci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Varta má vyražený číselný kód

Například u jedné z nejpoužívanějších autobaterií Varta naleznete na vrchní části vyražený kód. Podle něj se dá jednoduše zjistit, kdy byl přesně akumulátor vyroben. Čtvrté číslo označuje rok, ve kterém byl vyroben. Následující číselná hodnota pak udává měsíc. Při koupi si tak můžete jednoduše zjistit, jak dlouho ležel akumulátor na skladě a kdy byl přesně vyroben.

Jakou značku akumulátoru máte v automobilu vy?

Zdroj: Motor1

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články