Zavřít reklamu

Platforma Apple TV+ byla představena na zvláštní události společnosti v březnu 2019, spuštěna pak byla 1. listopadu 2019. Ač byl její rozjezd pomalý, a to především s ohledem na dostupný obsah, po dvou letech své existence se už nemá na co vymlouvat. A je nutno dodat, že Apple se snaží pravidelně přinášet nový obsah. Někomu to je málo, jiní ale mohou být spokojení. 

Celý problém Apple TV+ je v tom, že veškerý zde přítomný obsah je originální, respektive jej produkuje výhradně Apple. To má za následek menší přísun novinek, než je tomu u jiných společností. Na druhou stranu se zde přítomný obsah snaží být nejen originální, ale také něčím jiný. Apple se nebojí spolupracovat s velkými hvězdami a vlastně se dá říci, že v něm nenajdete „vatu“. Možná i to je ale ten problém. Člověk by chtěl někdy prostě jen vypnout, což mu platforma moc nedovoluje.

Seriály 

Máme zde původní série, které byly oznámeny s příchodem platformy. Jedná se o SeeThe Morning ShowFor All Mankind nebo Ted Lasso, které se už dočkaly i svých druhých sérií. Dickinson pak dokonce třetí. Apple u nich navíc sází na tři sezóny, takže se dá prakticky říci, že žádný, vyjma těch ukončených pro nezájem (Little Voice ,Pan Corman), ještě nebyl dějově dovršen. K tomu nám Apple letos naservíroval své epické sci-fi adaptace v podobě Nadace a Invaze. Rozjel úspěšný seriál Physical, nebo Cvokaře od vedle a spoustu dalších (Lisey a její příběh, Swagger, Doktor Mozek, Truth be Told, Servant, Acapulco atd.). Díla platformy navíc začínají promlouvat i do udílení cen, kdy je jimi chválí odborná kritika, takže růst zde je jasný a potenciál rozhodně není malý.

Filmy 

Je evidentní, že platforma cílí spíše na seriály, protože těch filmů je pořád jen po málu. Z jara jsme se dočkali snímků Palmer s Justinem Timberlakem, nebo Cherry s Tomem Hollandem. Pak nebylo dlouho nic, než přišel V rytmu srdce, snímek oceněný Velkou cenou poroty na festivalu Sundance, který si však Apple musel koupit, a to za rekordní částku v rámci festivalu (25 milionů dolarů). Za Greyhounda rok předtím ale zaplatil 80 milionů dolarů. A protože zde viděl Tom Hanks jistou perspektivu, letos pro platformu natočil snímek Finch – zatím nejúspěšnější film Apple TV+. Nepočítáme-li dokumenty, je to ale z filmů vlastně vše, i když do konce roku přijde ještě Labutí píseň a po Novém roce Mackbeth s jasnými ambicemi útočit na filmové ceny.

Budoucnost 

Obecně se dá říci, že na Apple TV+ je skutečně kvalitní obsah, který má co sdělit i co předat, a u kterého si můžete být obvykle jisti jeho kvalitou. Nedá se ale říci, že by se mělo jednat o jediný kinematografický zdroj, který byste sledovali. Nehledě na nové díly seriálů, které přicházejí každý pátek, i kdybyste sledovali každý z nich, na týden vám prostě nevystačí. Noví uživatelé, které se ale do platformy přihlásí, už po dvou letech její existence dostanou toho obsahu hodně. Není to na víkendové maratony, kdy chcete za omezený čas vidět celé série, je ale na čem stavět.

Čeští uživatelé jsou však v jednom biti. I když je obsah dostupný s titulky, český dabing zde nenajdete. U dospělého to pravděpodobně není problém, ale děti předškolního školního věku, na které je také množství obsahu cíleno, a kteří jednoduše neumí číst, nebo to alespoň neumí tak rychle, mají v tomto ohledu jednoduše smůlu.

.