Zažijte Vánoce bez přibírání

02.12.2021 | Hubnutí

Vánoce jsou příjemnou možností zvolnit od běžného režimu. Co se týče štíhlé postavy, nejsou ale bůhvíjakým požehnáním. Jak je přežít bez strachu stoupnout na váhu?

Připravte si zdravé cukroví

Vzdát se nezdravého vánočního cukroví ještě nemusí znamenat zůstat celé Vánoce úplně bez sladkého. Zkuste letos v kuchyni vsadit na oříšky, kokos nebo datle. Místo cukru nebo přeslazených polev dejte cukroví šmrnc ochucenými proteiny nebo speciálními sirupy bez cukru.

Nepřejídejte se

Prohýbající se stoly doma i na návštěvě u příbuzných a kamarádek svádí k ochutnání samy o sobě. A odmítnout hostitelku není už vůbec snadné. Pokud tu a tam jen trochu zhřešíte, není ještě potřeba lámat nad svou figurou hůl, po svátcích bude dost času malé přešlapy dohnat. Alespoň v soukromí se ale snažte dodržovat svůj jídelníček a jezte v počtu jídel a v porcích, na které jste běžně zvyklá.

Dobře snídejte

Snídaně je základ dne. Tím spíše o Vánocích, kdy vám špatný start může snadno podpořit chuť se až do večera odměňovat vším možným. Ideálním prvním jídlem po probuzení jsou bílkoviny, jako například míchaná vajíčka, a k tomu zelenina. Vhodné je přijmout nějakou vlákninu, která je kromě zeleniny obsažená třeba v žitném pečivu. K zapití se hodí šálek zeleného čaje. Naopak se spíš vyhněte větším porcím ovoce. I ve zdravém cukroví už tak totiž do těla dodáváte celkem dost cukru.

Nepřehánějte to s alkoholem

S alkoholem je to jako se vším ostatním. Jestliže si v rodinném kruhu přiťuknete u stromečku jednou sklenkou bílého suchého vína nebo vinného střiku, nebude to z dlouhodobého hlediska žádná pohroma. Přehánět byste to ale neměla ani kvůli kaloriím, které alkohol obsahuje, ani kvůli tomu, že ve vás pár skleniček navíc snadno nastartuje chutě k jídlu. Nehledě na to, že po prohýřené noci by se vám také dvakrát nemuselo chtít ven za pohybem.

Ideální čas na zimní sporty

Vánoční svátky nejsou jen o cukroví, pohádkách a pohodových chvílích u rozsvíceného stromečku. Pár dní volna kolem Štědrého dne je jako stvořených k tomu trochu protáhnout tělo lyžováním na sjezdovce nebo bruslením na ledě. A pokud to sněhové podmínky dovolí, nějaké to sáňkování s nezbytným vybíháním svahu vzhůru vám může vynahradit i malý kondiční trénink.

Pohybové aktivity jinak

A pokud by ani letos přes Vánoce nesněžilo a nemrzlo, procházka s rodinou je skvělou příležitostí, jak na čerstvém vzduchu mezi nejbližšími osvěžit tělo i ducha. Nějakou energii určitě vybijete i při domácích pracích, které k tomu všemu veselí tak nějak patří. A když se případně budete bavit s dětmi pouze u deskové hry, kterou dostaly pod stromeček, nezapomínejte se hodně smát. Kalorií při tom asi nespálíte mnoho, aspoň si ale lépe odpočinete a budete tak připravenější na novoroční návrat k o trochu přísnějšímu režimu.

Zdroj: Johanka Mo, verywellhealth.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat