Zavřít reklamu

Apple se snaží zlepšit svá nastavení ochrany osobních údajů s každou aktualizací softwaru, kterou vydá, a iOS 15 samozřejmě není výjimkou. Již na WWDC21 Apple odhalil, že se chystá změnit pojmenování iCloudu a s tímto krokem přinést i spoustu nových funkcí. iCloud+ tak obsahuje i Apple Private Relay, v češtině Soukromý přenos. 

Stojí za zmínku, že v době psaní článku je Private Relay stále v beta verzi, což znamená, že ještě nefunguje zcela dokonale. Vzhledem k tomu, že je funkce poměrně nová, ne každý web ji zcela podporuje. Vývojáři jí tak musí své weby přizpůsobit, jinak mohou zobrazovat obsah nebo informace pro nesprávné oblasti, než ve kterých se nacházíte.

Co je iCloud Private Relay 

Private Relay/Soukromý přenos je nová bezpečnostní funkce, kterou Apple oznámil výhradně pro iCloud+. Pokud máte předplatné iCloud, váš běžný účet na je nyní iCloud+, a tím jej můžete také vužívat. Pokud využíváte iCloud v jeho bezplatné verzi, musíte přejít na nějaký placený tarif. Private Relay vám poté umožňuje do určité míry chránit některé informace, jako je vaše IP adresa a vaše DNS z webových stránek a před společnostmi, včetně Applu.

Kdybyste pak nevěděli, co je to DNS (Domain Name System), tak česká Wikipedie říká, že jde o hierarchický a decentralizovaný systém doménových jmen, který je realizován servery DNS a protokolem stejného jména, kterým si vyměňují informace. Jeho hlavním úkolem a příčinou vzniku jsou vzájemné převody doménových jmen a IP adres uzlů sítě. Později ale přibral další funkce (např. pro elektronickou poštu či IP telefonii) a slouží dnes především jako distribuovaná databáze síťových informací. Jednodušeji řečeno: v podstatě jde o adresář, který váš počítač používá pro spojení s jinými servery DNS, abyste mohli navštívit jakoukoli webovou stránku. A Apple se tento typ dat snaží skrze Soukromý přenos chránit.

Jak iCloud Private Relay funguje 

Vaše data, jako jsou záznamy DNS a IP adresa, může vidět a uložit váš poskytovatel sítě a webové stránky, které navštěvujete. Společnosti pak mohou tyto informace použít k vytvoření vašeho digitálního profilu. Private Relay ale pomáhá snížit množství informací, které se o vás může kdokoli dozvědět. Když je tedy Soukromý přenos zapnutý, vaše požadavky a informace procházejí dvěma různými relacemi. První vidí nejen poskytovatel, ale třeba i Apple.

iCloud FB

Druhá už je ale zašifrovaná a tyto informace uvidí pouze třetí strana. Tato třetí strana vytvoří dočasnou IP adresu, takže společnosti a webové stránky budou moci vidět vaši polohu pouze obecně. Například místo toho, že jste v Praze, může vaše IP adresa říkat, že jste v České republice. Třetí strana poté dešifruje web, na který chcete vstoupit, a požádá o připojení k tomuto webu. Kdo je ve skutečnosti touto třetí stranou, zatím není známo. 

Stručně řečeno, Private Relay tedy zajistí, že ani jedna společnost nebo webová stránka nebude schopna uložit vaše informace. Apple a váš poskytovatel sítě uvidí vaši IP adresu, zatímco vaše záznamy DNS budou zašifrovány, takže nikdo ve finále vlastně nevidí, které webové stránky se pokoušíte navštívit.

Jaký je rozdíl mezi Private Relay a VPN 

Na první pohled to může vypadat, že iCloud Private Relay je služba virtuální privátní sítě (VPN), ale není to tak úplně pravda. Mezi těmito dvěma službami je několik velkých rozdílů. Především tedy pomocí Private Relay nemůžete změnit svou polohu. Private Relay změní vaši přesnou IP adresu na obecnější, takže společnosti nebudou přesně vědět, kde se nacházíte. Na druhou stranu vám VPN umožňuje virtuálně změnit vaši polohu v podstatě kdekoli na světě.

vpn

Dalším velkým rozdílem je, že Soukromá přenos funguje pouze v Safari. Pokud používáte jiný prohlížeč, máte v podstatě smůlu (alespoň zatím). Služba VPN pak funguje v podstatě v jakékoli aplikaci a prohlížeči. Změní polohu vašeho zařízení, takže pro každou aplikaci, kterou otevřete, budete na jiném místě. Celkově je Private Relay další vrstvou ochrany, ale zdaleka není tak komplexní jako zmíněná virtuální privátní síť. 

Zapnutí Soukromého přenosu 

Soukromý přenos můžete zapnout nebo vypnout, podle vaší vůle a situace. Jakmile aktualizujete svůj iPhone na iOS 15, a pokud platíte za předplatné iCloudu, mělo by být ve výchozím nastavení zapnutý. Pokud jej však chcete vypnout nebo zkontrolovat, zda jej skutečně využíváte, postupujte takto: 

  • Otevřete Nastavení. 
  • Nahoře zvolte vaše Apple ID. 
  • Vyberte nabídku iCloud. 
  • Zde zvolte Soukromý přenos (betaverze). 
  • Zapněte nebo vypněte Soukromý přenos. 

Private Relay vám také umožňuje vybrat si, zda chcete zobrazit svou obecnou polohu, nebo jen chcete použít svou zemi a časové pásmo. To vám má pomoci rozhodnout se, zda chcete, aby vám webové stránky poskytovaly místní obsah. K tomu klikněte na Poloha podle IP adresy a vyberte požadované. Toto nastavení můžete kdykoli změnit, abyste si mohli vyzkoušet a vybrat si, která možnost je pro vás tou nejlepší. 

.