Zavřít reklamu

Apple pravidelně se začátkem prosince uveřejňuje ty nejlepší aplikace dostupné v App Store, které uživatelům pomohly proniknout do jejich osobních vášní, objevit tvůrčí možnosti, navázat kontakt s novými lidmi a zážitky a jednoduše se bavit. Mezi letošními vítězi jsou vývojáři z celého světa, jejichž aplikace a hry byly vybrány globální redakcí App Store za výjimečnou kvalitu, inovativní technologie, kreativní design a pozitivní kulturní dopad. Mají ale šanci i do budoucna?

2021 

„Vývojáři, kteří v roce 2021 získali ocenění App Store Awards, využili vlastní snahu a vizi, aby vytvořili nejlepší aplikace a hry roku – a podnítili tak kreativitu a vášeň milionů uživatelů po celém světě,“ řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. Dobře, o tom není pochyb. Nicméně jakou životnost mají takové aplikace? 

Tisková zpráva Applu říká: Nejlepší letošní aplikace a hry nabídly mimořádné zážitky na všech zařízeních Apple. Deset let po svém debutu v App Store zdokonaluje Toca Life World sebevyjádření dětí. Vývojáři stojící za aplikací DAZN pak nasměrovali sportovní kulturu do světel reflektorů, aby si ji mohl užít každý, zatímco aplikace Carrot Weather přinesla na zápěstí uživatelů svou nejlepší meteorologickou předpověď. LumaFusion zrychlil, zkrátil a zpohodlnil střih videa pro tvůrce na všech úrovních a Craft kreativním způsobem umožnil efektivitu a uměleckou tvorbu.

Z her Apple pro jejich grafiku a příběh ocenil tituly: League of Legends: Wild Rift, Fantasian, MARVEL Future Revolution, Myst a Space Marshals 3. Úspěch aplikací a her ale ukáže až čas, který ostatně určuje úspěch všeho. 

2020 

A o jaké tituly šlo loni? Wakeout! přineslo cvičení do domácích kanceláří a učeben s lehkými cviky navrženými pro každého. Rozsáhlé fantasy světy ve hrách jako Genshin Impact, Legens of Runeterra, Dico Elysium, Dandara Trials of Fear a Sneaky Sasquatch z Apple Arcade poskytly skvělý únik z covidového světa, zatímco Disney+ nabídlo pocit neomezených možností (na podporovaných trzích). Apple ocenil i možnost dálkového studia skrze Zoom, vytváření denních rutin s Fantastical nebo relaxační aplikaci Endel. 

Minulý rok byl tedy poměrně alibistický, protože oceněné aplikace nemusely být těmi nejoblíbenějšími, ale jednoduše z důvodu donucení byly nejpoužívanějšími – to alespoň minimálně s ohledem na Zoom, popřípadě Endel. Je ale jasné, že konkrétně tyto apliikace a Disney+ budou mít ještě světlou budoucnost. Protože pak Apple vybral výhradně AAA mobilní hry, mají ty svou jistou popularitu i nyní. 

2019 

Spectre Camera s umělou inteligencí využívá závratné množství technologií, aby umožnila komukoli pořizovat úžasné fotografie s dlouhou expozicí. Jenže od té doby, kdy můžete dlouhou expozici udělat i z Live fotky, tak nějak postrádá smysl. Sami vývojáři ji tak nějak navíc nechávají jen proplouvat časem a příliš ji neaktualizují. Třeba mřížka jí chybí pořád. Oproti tomu Flow by Moleskine, tedy osobní skicář, je populární poměrně stále, a pravidelně je také zahrnován do různých výběrů redakce. Těžko ale říci, jestli to není spíše kvůli populárnímu jménu vývojáře.

2018 

Procreate Pocket a Donut County byly aplikace a hra roku 2018 pro iPhone. První umožňuje umělcům všech úrovní bez kompromisů malovat, kreslit a skicovat, ať jsou kdekoli, druhý titul pak přišel s nevšedním námětem i ovládáním, stejně jako principy. A není tomu dlouho, co byl také ve slevě. I když je první zmíněný titul hodně úzce zaměřený, druhý je pak populární i v dnešní době.

2017 

Calm a Splitter Critters ovládly rok 2017. První je relaxační aplikace, která je neustále připomínaná napříč celým App Storem. Oproti tomu o logické hře s kreslenou grafikou a originálním „řezáním“ scén už dlouho slyšet nebylo.

wwdc-design-awards-splitter-critters
.