Prostreno.cz

Rakytníkový olej je přítelem všech žen

Dlouho se používá převážně v tibetské a čínské tradiční medicíně. Všechny části téhle rostlinky obsahují bioaktivní sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi. O kom je řeč? Jen rakytník to může být! Už jste ho aplikovali na pleť nebo vlasy?

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L., čeleď: Elaeagnaceae) obsahuje velké množství všestranných sloučenin s antioxidačními a tudíž lékařskými vlastnostmi. Již dlouho se používá pro úlevu od kašle, napomáhá trávení, povzbuzuje krevní oběh a zmírňuje bolest. Rakytníkový olej, který pochází ze semen a plodů rostliny rakytníku, lidé mají za přírodní lék a kosmetickou spásu. Jaké má vlastnosti?

Pečuje o pleť

Rakytníkový olej obsahuje řadu sloučenin, včetně kyseliny gama linolenové (omega-6) a kyseliny palmitoolejové (omega-7). Je domovinou pro vitaminy A, C a E, antioxidanty, jako jsou flavonoidy a polyfenoly. Může být účinnou hydratační složkou pro lidi se suchou i mastnou pokožkou, zároveň zabraňuje tvorbě černých teček a akné, působí antibakteriálně a protizánětlivě. Pokožku také změkčuje, podporuje její elasticitu a podle některých vědeckých zjištění urychluje regeneraci a obnovu buněk. Vyloženě se doporučuje při ekzémech a vyrážkách.

Vlasy jsou z něj nadšené

Rakytníkový olej je plný lipidů nebo tuků, jež mohou odstranit přebytečný maz z vlasů. To je jeden z důvodů, proč se tenhle zázrak často přidává do šamponů. Podporuje strukturu pramenů, zabraňuje poškození a lámání vlasů.

Je přítelem všech žen

Ač se o tom málokdy mluví, rakytníkový olej má pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, takže podporuje plodnost. Vysoká koncentrace vitaminu E také může oddálit menopauzu. Lékaři se o oleji zmiňují před těmi, kdo trpí vaginální suchostí, nebo se potýkají s úbytkem estrogenu. Mezi příznaky tohoto stavu patří změny nálad, bolesti hlavy, únava či potíže se soustředěním.

Zabraňuje kardiovaskulárním chorobám

Antioxidanty, které jsou v rakytníkovém oleji taktéž přítomné, zabraňují kardiovaskulárním chorobám a mohou hrát roli v prevenci aterosklerózy neboli kornatění tepen. I to se hodí.

Možné vedlejší účinky

Existuje jen málo případů, kdy rakytníkový olej někomu nesedl. U citlivých jedinců však může způsobit podráždění kůže a alergii. Obecně se ale považuje za cenný poklad domácí lékárničky.

Zdroje: medicalnewstoday.com, tandfonline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat