Nejbohatší muž světa Elon Musk prodal dalších 934 091 akcií Tesly, za které utržil 1,01 miliardy dolarů. Vyplývá to ze čtvrteční zprávy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy. Celkem se Musk z daňových důvodů zbavil už asi deseti milionů akcií své firmy, celkem za ně získal zhruba 11 miliard dolarů.

Musk nechal začátkem listopadu uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent ze svého 17-procentního podílu v Tesle, aby zaplatil vyšší daně. Slíbil tehdy, že se výsledku hlasování podřídí. Hlasování se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí, zhruba 58 procent se vyslovilo pro prodej akcií.

Aby svého cíle dosáhl, musí se Musk zbavit ještě dalších akcií, uvedla agentura DPA. Hodnota Muskova majetku se nyní odhaduje na 285 miliard dolarů. Do velké míry ho ale tvoří právě akcie, které se daní teprve při prodeji. V Tesle je Musk největším akcionářem.

Tržní hodnota Tesly v říjnu poprvé překonala hranici bilionu dolarů. Za minulý měsíc její akcie oslabily o 11 procent, ve čtvrtek zakončily na ceně 1084,60 dolaru.