fbpx

Amazon zatajoval covid mezi zaměstnanci. Zaplatí tučnou pokutu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zástupci společnosti Amazon souhlasili se zaplacením půlmilionové pokuty za to, že nezajistili adekvátní informovanost pracovníků a zdravotnických úřadů o případech nakažení covidem-19, které se na pracovišti vyskytly. Firma bude navíc pod dohledem kalifornských úředníků

Zveřejněno: 3. 12. 2021

Amazon zaměstnává v Kalifornii asi 150 tisíc lidí, většina z nich pracuje ve stovce rozhlehlých skladů, kde se balí a expedují objednávky. Podle dohody s vládními představiteli bylo povinností společnosti informovat do jednoho dne o případech nakažení koronavirem zaměstnance na pracovištích a do 48 hodin příslušné zdravotnické úřady.

Ticho ve skladech

Britský deník The Guardian píše o výsledcích vyšetřování kalifornského generálního prokurátora Roba Bonty, který tvrdí, že zaměstnanci Amazonu nebyli informováni o nakažených na pracovišti, chybí jim informace o bezpečnostním a dezinfekčním plánu i o právech zaměstnanců během pandemie.

Firma zaplatila půlmilionové vyrovnání, které půjde na vymáhání zákonů na ochranu spotřebitele.

„Společnost se soustředila na boom a historické prodeje, ale nedokázala adekvátně informovat zaměstnance a místní zdravotnické agentury o počtech covid pozitivních. Úřady pak často nebyly schopny efektivně sledovat šíření viru,“ řekl novinářům v San Franciscu na tiskové konferenci, jež se konala naproti jednomu ze skladů Amazonu.

Podle Bonty takové počínání logicky zanechalo řadu pracovníků „vyděšených, bezmocných a neschopných činit informovaná rozumná rozhodnutí, jak ochránit sebe a své blízké“. Pokud by byli upozorněni na potenciální riziko vystavení se covidu na pracovišti, neváhali by podle Bonty s tím nechat se na virus otestovat, zůstat doma nebo v karanténě.

První případ v USA

Rozsudek je prvním svého druhu, který byl ve Státech vznesen, a je v souladu se státním zákonem o právu na informovanost, který vstoupil v platnost minulý rok. Ten vyžaduje, aby zaměstnavatelé informovali zaměstnance nejen o případech nakažení covidem-19 na pracovištích, ale rovněž o ochraně, výhodách a správném provádění bezpečnostních opatření souvisejících s pandemií. Zákon rovněž zaměstnavatelům ukládá povinnost hlásit počty nakažení místním zdravotnickým agenturám.

Mluvčí Amazonu Barbara Agraitová v prohlášení uvedla, že společnost je ráda, že se záležitost vyřešila a že pokuta byla uložena pouze na základě zanedbání povinnosti včasného poskytnutí odpovídajících informací a ne kvůli zásadním problémům s bezpečnostními opatřeními ve skladech, kde pracují desetitisíce lidí.

Není známo, kolik zaměstnanců Amazonu bylo v průběhu pandemie koronaviru SARS-CoV-2 v práci skutečně vystaveno. Už v říjnu 2020 ovšem společnost odhadovala, že téměř 20 tisíc pracovníků mělo buď pozitivní test, nebo se u nich předpokládalo, že jsou nakažení.

Nakažené Vánoce

Rozsudek, který platí pouze v Kalifornii, vyžaduje, aby společnost po dobu jednoho roku umožnila kanceláři generálního prokurátora monitorovat, jak firma se zaměstnanci ohledně koronaviru komunikuje, a zaplatila půlmilionové vyrovnání, které půjde na vymáhání zákonů na ochranu spotřebitele.

K dohodě došlo ve chvíli, kdy se Amazon připravuje na sváteční maraton zásilek. Bonta pro Guardian uvedl, že právě v této době nabývá dodržování předpisů na důležitosti, protože se předpokládá další možný zimní nárůst případů nakažení vlivem toho, že se vysoké množství lidí shromažďuje uvnitř budov.

Související…

Čtyřka technologických gigantů má větší moc, než si myslíme
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...