České kolo inovační ceny ovládly projekty z IT, letectví či strojírenství

Mezinárodní cena inovací je vyhlašována ve spolupráci s Evropskou organizací pro kvalitu. Národním vyhlašovatelem je Česká společnost pro jakost. Vavříny letos posbíraly podniky z odvětví IT a strojírenství.

Firmy mají možnost porovnávat svoji inovaci z mezinárodního pohledu, kdy se hodnotí především inovativnost ve smyslu míry novosti a použitelnosti v praxi, její účinnost a orientace na zákazníka. Partnerem ocenění je Asociace inovačního podnikání ČR.

Vítězem národního kola Quality Innovation Award v kategorii Malé a střední podniky se stala společnost z oblasti IT OKsystem, jež nabízí softwarová řešení pro systémy ve veřejné i podnikové sféře. V soutěži uspěla s inovací Checkbot, což je aplikace pro online monitoring v průmyslové výrobě.  S využitím aplikace Checkbot je možné centrálně a vzdáleným způsobem vstupovat do řízení výroby, chodu a správy robotických linek tak, aby se předešlo neočekávaným událostem a přerušení výrobního procesu.

Pokud dojde k zastavení činnosti konkrétního robota, aplikace Checkbot dokáže detekovat a přesně oznámit cílenou notifikací, o jaký druh zastavení činnosti robota se jedná a kde nastal. Aplikace tedy sleduje průmyslové roboty v reálném čase a umožňuje tak efektivně řídit prediktivní a preventivní údržbu.

Podrobnější informace k Mezinárodní ceně inovací

Vítězem národního kola soutěže Quality Innovation Award v kategorii Velké podniky se stala První brněnská strojírna Velká Bíteš. Společnost se zaměřuje na vývoj, testování a výrobu zařízení pro oblast letecké techniky a je také přední evropskou slévárnou přesného lití. Oceněnou inovací je Inovace technologií přesného lití nových typů odlitků částí turbodmychadel ze superslitin na bázi niklu. Jedná se o světově výjimečnou technologií přesného lití odlitků ve vakuu, která se úspěšně uplatňuje na trhu mezi výrobci turbodmychadel.

Další v pořadí se v kategorii Velké podniky umístila společnost ŠMT, jejíž hlavní činností je výroba a montáž frézovacích a vyvrtávacích strojů. Společnost ŠMT byla úspěšná i v minulém ročníku. Oceněnou inovací je Vyvrtávací zařízení IWD 500 NC. Jedná se o novou generaci zařízení, které je schopno provádět přesné vyvrtávací a soustružnické operace.

Inovační strategie ČR: Průvodce službami státní podpory

Petr Koten, výkonný ředitel České společnosti pro jakost k vyhlášeným cenám dodává: „Po zkušenostech z předchozích let víme, že české podniky se nebojí inovovat a přicházet s neotřelými nápady. Věříme, že oceněné subjekty, až už z oblasti IT nebo tradičnějších odvětví průmyslu, jako strojírenství, uspějí i v nadnárodním srovnání. Výsledky mezinárodního kola soutěže Quality Innovation Award budou známy v první polovině února.“

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme