Zavřít reklamu

Součástí prakticky všech operačních systémů od Applu je speciální sekce Zpřístupnění, která je určená především pro takové uživatele, kteří jsou určitým způsobem znevýhodnění. Jedná se například o nevidící či neslyšící uživatele, kteří mohou právě díky funkcím ve Zpřístupnění jablečné systémy a produkty bez větších problémů ovládat. Pravdou ale je, že některé funkce mohou využít i obyčejní uživatelé, kteří žádným způsobem znevýhodnění nejsou. Pojďme se společně v tomto článku podívat na celkově 5 tipů a triků ve Zpřístupnění z macOS Monterey, o kterých jste možná nevěděli.

Vylepšený VoiceOver

Apple je jedna z mála technologických společností, kterým záleží na tom, aby jeho produkty mohly využívat i znevýhodnění uživatelé. Nevidícím uživatelům pomáhá k jednoduchému využívání jablečných produktů funkce VoiceOver. Apple se samozřejmě snaží VoiceOver co možná nejvíce vylepšovat, a to v každé aktualizaci jablečných systémů. K aktualizaci možností VoiceOveru došlo samozřejmě i v rámci macOS Monterey – konkrétně jsme se dočkali vylepšení popisu obrázků v anotacích a také k vylepšení popisů podpisů. Pokud byste chtěli VoiceOver na Macu aktivovat, tak stačí, abyste přešli do  -> Předvolby systému -> Zpřístupnění -> VoiceOver, kde jej aktivujte.

Lepší plný přístup z klávesnice

Říká se, že každý uživatel Macu, který jej chce využívat na maximum, by měl co možná nejvíce využívat klávesnici, tj. různé klávesové zkratky apod. Právě díky tomu je možné ušetřit hromadu času, kdy musíte ruku z klávesnice přesouvat na trackpad či myš, a poté opět nazpátek. Součástí operačního systému macOS je pak možnost, díky které jej jste schopni ovládat kompletně bez myši či trackpadu, pouze s využitím klávesnice. Tato funkce, která se nazývá plný přístup z klávesnice, se stejně jako VoiceOver dočkala vylepšení. Pro aktivaci plného přístupu z klávesnice stačí přejít do  -> Předvolby systému -> Zpřístupnění -> Klávesnice -> Navigace, kde zaškrtněte Zapnout plný přístup z klávesnice.

Úprava barvy kurzoru

V případě, že se aktuálně nacházíte na Macu a prohlédnete si kurzor, tak zjistíte, že má černou výplň a bílý obrys. Tato barevná kombinace nebyla vybraná jen tak náhodou – naopak se totiž jedná o kombinaci, která jde perfektně vidět na většině obsahu, který si na Macu můžete zobrazit. Pokud byste si z jakéhokoliv důvodu chtěli v minulosti barvu kurzoru změnit, tak jste nemohli, to se ale s příchodem macOS Monterey mění. Nově si můžete barvu výplně i obrysu kurzoru jednoduše změnit. Stačí přejít do  -> Předvolby systému -> Zpřístupnění -> Monitor -> Ukazatel, kde už si stačí vybrat barvu výplně i obrysu klepnutím na políčko s aktuální barvou. Pro resetování původních hodnot stačí klepnout na tlačítko Resetovat.

Zobrazení ikon v záhlaví oken

Pokud se na Macu přesunete do Finderu, popřípadě do nějaké složky, tak si v horní části můžete zobrazit název okna, ve kterém se aktuálně nacházíte. Kromě názvu si můžete na levé straně všimnout šipek pro přesunutí zpět a vpřed, napravo se pak nachází různé nástroje a další prvky. V určitých případech by se vám dost možná mohla hodit, aby se vedle názvu okna či složky zobrazovala také ikona, což může pomoci v organizaci a rychlejším rozpoznání. Minimálně se každopádně jedná o pěkný designový prvek, který by se mohl někomu hodit. Pro aktivaci zobrazování ikon v záhlaví oken stačí, abyste přešli do  -> Předvolby systému -> Zpřístupnění -> Monitor -> Monitor, kde aktivujte možnost Zobrazit ikony v záhlaví oken.

Zobrazení tvaru tlačítek na panelu nástrojů

Jestliže čtete tento článek na Macu v Safari, tak nyní věnujte trochu pozornosti tlačítkům, které se nachází v pravém horním rohu obrazovky – jedná se o tlačítka stahování, sdílení, otevření nového panelu a otevření přehledu panelů. Pokud byste na jakékoliv tohle tlačítko chtěli klepnout, tak ve většině případech klepnete přímo na konkrétní ikonu. Pravdou ale je, že tato tlačítka ve skutečnosti končí kus od této ikony, což znamená, že je můžete zmáčknout i v jiných místech okolo. V macOS Monterey si nově můžete nechat zobrazit ohraničení všech tlačítek na panelů nástrojů, díky čemuž budete přesně schopni určit, kde tlačítko končí. Pro aktivaci této možnosti přejděte do  -> Předvolby systému -> Zpřístupnění -> Monitor -> Monitor, kde aktivujte možnost Zobrazit tvary tlačítek na panelu nástrojů.

.