Zavřít reklamu

Jaká zařízení mají největší hodnotu? Z pravidla se jedná o limitované edice s tím, že čím méně kusů ta má, tím jsou její položky hodnotnější. V případě prototypů se pak jedná o kapitolu samu pro sebe. Tato zařízení mohou být ještě vzácnější, protože nebyla určena k distribuci veřejnosti, přičemž mnohdy obsahují něco víc. Ať už je to port nebo průhledné tělo. Velká neznámá je to ale pak s funkčností. Zde najdete přehled několika prototypů zařízení Apple, které se dostaly na internet v několika minulých letech.

AirPods

Ikonická sluchátka AirPods byla představeny 7. září 2016 společně s iPhone 7 a Apple Watch Series 2. Apple je původně plánoval uvolnit už koncem října, ale společnost datum vydání nakonec odložila. Na trh se tak dostaly až 13. prosince 2016. Snímky prototypu, které na Twitteru sdílel profil 1nsane_dev, za kterým stojí sběratel Apple prototypů Giulio Zompetti, jej ukazují v transparentním provedení. Tímto materiálem „zavíral“ Apple své prototypy proto, aby skrze něho mohl vidět chování jednotlivých komponent. Vyjma AirPodů tak učinil třeba i s 29W napájecícm adaptérem.

AirPower

Bezdrátová nabíječka AirPower měla být hit, ale nakonec to skončilo zklamáním. Tento produkt Apple představil již v roce 2017 po boku iPhonu X. Konkrétně se měla starat o napájení iPhonu, Apple Watch a AirPods, přičemž hlavní výhoda spočívala v tom, že nezáleželo na tom, kde zařízení na nabíjecí podložku vlastně položíte. Následně se po AirPower slehla zem a čas od času se objevovaly informace, které poukazovaly na problémy při vývoji. Příběh této bezdrátové nabíječky skončil nešťastným způsobem v březnu 2019, kdy Apple otevřeně přiznal, že produkt nedokáže dokončit.

iPad se dvěma 30pinovými porty

Když Steve Jobs před jedenácti lety v San Franciscu představil vůbec první iPad, lidé si ho takřka ihned zamilovali. Takovéto zařízení totiž na trh přinesl takzvaně svěží vítr a vyplnilo mezeru mezi iPhonem a Macem. Právě tablet je totiž v mnoha ohledech podstatně lepší volbou než dva zmiňované produkty, což si Apple plně uvědomoval a roky pracoval na spolehlivém řešení. Samotný iPad si každopádně prošel poměrně dlouhou cestou ještě předtím, než byl vůbec světu vůbec představen. Jak víme, ten první obsahoval jeden 30pinový konektor, jenže jeho prototyp měl hned dva. Zatímco jeden se nachází klasicky na spodní straně, druhý byl na levém boku. Z toho je tedy patrné, že Apple původně zamýšlel systém pro duální dockování iPadu a dokonce šlo zařízení takto nabíjet současně z obou portů.

Apple Watch a senzory

První generace Apple Watch disponovala čtyřmi jednotlivými senzory pro snímání srdečního tepu. Na níže přiložených snímcích si ale můžete povšimnout, že na prototypu se nachází senzory tři, které jsou navíc podstatně větší, přičemž za zmínku taktéž stojí jejich horizontální seřazení. Je každopádně možné, že se ve skutečnosti jedná o čtyři senzory. Když se totiž pořádně zadíváme úplně doprostřed, zdá se, jakoby se jednalo o dvě menší čidla uvnitř jednoho výřezu. Prototyp nadále nabízí pouze jeden reproduktor, zatímco do prodeje se dostala verze se dvěma. Další změnou je text nacházející se na zadní straně hodinek.

iPhone

Apple vytvořil v rámci maximálního utajení speciální prototypy vývojářských desek, které obsahovaly všechny součásti budoucího iPhonu. Ty ale byly rozmístěné po celé ploše obvodové desky. Prototyp, který můžeme vidět na snímcích v galerii výše, nese označení M68. Červená barva desky slouží k odlišení prototypu od hotového zařízení. Součástí desky je sériový konektor pro testování doplňků, najít zde můžete dokonce i LAN port pro konektivitu. Na straně desky se nacházení dva mini USB konektory, které inženýři využívali pro přístup k hlavnímu aplikačnímu procesoru iPhonu. Za pomoci těchto konektorů mohli také programovat zařízení, aniž by museli vidět obrazovku.

Macintosh Portable

Zatímco se Macintosh Portable v osmdesátých letech minulého století prodával ve standardní béžové barvě, model na fotografiích je vyrobený z průhledného plastu. Podle dostupných zpráv existuje pouze šest kusů Macinotshe Portable v tomto specifickém provedení. Počítač stál v době svého vydání 7 300 dolarů (v přepočtu zhruba 170 tisíc korun), a jednalo se o první Mac vybavený baterií. S přenosností, uvedenou i v samotném názvu, to ale bylo trochu problematické – počítač vážil něco málo přes sedm kilogramů. Stále se ale jednalo o lepší mobilitu, než jakou nabízely standardní počítače v dané éře.

Největší sbírka prototypů

Američan Henry Plain má jistě největší soukromou sbírku Apple prototypů na světě. Ve videu pro CNBC vysvětluje, jak se ke sbírání vůbec dostal. Po dokončení vysoké školy se rozhodl ve volném čase jako koníček vylepšovat počítače G4 Cubes. Zároveň také hledal práci, přičemž během hledání narazil na průhledný Macintosh SE a zjistil, jak vzácné vlastně jablečné počítače jsou. Začal se tak zajímat o další prototypy a postupně je shromažďovat. Dle CNBC čítá jeho sbírka 250 Apple prototypů obsahující i nikdy neviděné modely iPhonů, iPadů, Mac počítačů a doplňkových zařízení. Sbírá nejen funkční zařízení, ale i ty nefunkční, které se snaží dávat opět do provozu. Opravené modely dokonce prodává na Ebay, přičemž získané peníze investuje do dalších unikátních kousků.

Jeho prodeje však zaujaly i právníky Apple, kterým se příliš nezamlouvalo, že prodává prototypy jablečných produktů na internetu. Plain byl proto nucen některé položky z nabídky na eBay stáhnout. Ani to ho ovšem nezastavilo a nadále vzácné prototypy sbírá. Dle jeho slov by se sbíráním skončil až tehdy, kdy by se spojil s nějakým muzeem, které by mu umožnilo všechny jeho drahocenné kousky vystavit. Plain ovšem všechna tato zařízení sbírá pouze pro osobní potěšení. Ve videu zmiňuje, že má rád jejich hledání a udržování „oživování“, a nechce aby tyto přístroje skončily v elektro odpadu.

.