Prostreno.cz

Výživné trumfy limetek

Co všechno víte o limetce –⁠ tedy kromě toho, že obsahuje vitamin C, proto prospívá imunitě? Už jste slyšeli o tom, že normalizuje krevní tlak a reguluje cholesterol? Její šťávu si zamiluje i vaše podpaží!

Citron versus limetka. Čemu v obchodě obvykle dáváte přednost? Možná, že se ve vašem košíku objeví spíše citron, protože se o jeho zdravotních schopnostech mluví tak nějak víc, častěji a hlasitěji. Vážně za ním ale limetka zaostává? Tak to vůbec ne. Jakými vlastnostmi se tenhle zelený dáreček může pochlubit?

Výživné trumfy s kyselou chutí

Že limetka obsahuje vitamin C, to se od ní očekává. Abychom byli konkrétní, denní doporučené množství pokryje z 22 procent. Kromě „céčka“ vám ale poskytne i vlákninu a cenné minerály, jmenovitě vápník, železo, draslík, měď, hořčík a fosfor. A co teprve antioxidační polyfenoly a terpeny? Ani těch nemá zrovna málo!

Dobrý přítel diabetiků

Podle americké diabetické asociace (American Diabetes Association) jsou limetky vhodnou potravinou při cukrovce. Jejich složení prý pomáhá regulovat vstřebávání cukru do krevního řečiště. Doporučované občerstvení je to i z důvodu nízkého glykemického indexu.

Krevní tlak, který lékaře potěší

Již mnoho výzkumů prokázalo, že zmíněný zelený plod značně přispívá k normalizaci tlaku a regulaci škodlivého cholesterolu. Také pročišťuje cévy, tlumí záněty a působí proti infekcím. Ulevuje však i při bolesti a respiračních potížích, k čemuž podle odborníků stačí pouhá inhalace limetkové vůně. Přičichnete si?

Mladistvá vizáž a svěží podpaží

Konzumace limetky i vnější využití její šťávy omlazuje pokožku. A nejen tím, že bojuje proti volným radikálům a oxidačnímu stresu! Podporuje totiž i produkci kolagenu a navíc je skvělým detoxikačním prostředkem. Mimochodem, zabraňuje i nepříjemnému tělesnému zápachu, proto lze rozkrojenou limetku klidně použít jako antibakteriální přírodní deodorant šetrný k vám i přírodě. Je to běžná praxe, na kterou stále více lidí nedá dopustit. Třeba budete další…

Zdroje: twigscafe.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat