Zavřít reklamu

Jestli byl iPhone revolučním krokem na poli hardwaru, App Store byl jeho ekvivalentem pro software. Nehledě na omezení a kritiku, se kterou se poslední dobou potácí, se 10. července 2008 mohli uživatelé iPhonů těšit z jednotného distribučního kanálu, v němž bylo hend od začátku nakupovat nový obsah tak snadné. Od té doby už Apple vydal hodně svých aplikací, a u mnohých se také patřičně inspiroval jinými.

Počasí 

Aplikace počasí byla natolik jednoduchá, že mnoho uživatelů iPhonů ji brzy vyměnilo za nějakou pokročilejší. Neposkytovala totiž tolik potřebné informace, jakými byly např. srážkové mapy. I když Apple titul s postupným vydávání iOS mírně inovoval, pořád to bylo málo. Aby se tak tento titul naučil skutečně tomu důležitému, musela společnost koupit platformu DarkSky.

Až nyní, tedy s iOS 15, přišel nejen mírný redesign, ale konečně i komplexnější informace o tom, jaké počasí aktuálně panuje a jaké nás na zvoleném místě dále čeká. Je však jisté, že nic z toho nevyšlo z hlav vývojářů Applu, ale právě od nově získaného týmu.

Měření 

Měření je jedna z těch aplikací, které nevyužije příliš uživatelů. Ne všichni si totiž potřebují za pomoci rozšířené reality měřit různé objekty. Samotný koncept nevymyslel Apple, protože titulů, které různou podobu měření vzdáleností a dalších informací poskytovaly, byl App Store plný. Když pak Apple přišel s ARKitem, mohl si dovolit vydat i tuto aplikaci.

Vyjma samotného měření pak poskytuje třeba i vodováhu. Její největší vtip je v tom, že abyste viděli na displeji naměřená data, musíte telefon položit na plochu jeho zády. Logika takového měření v kombinaci s iPhonem 13 Pro Max a jeho vystouplými fotoaparáty však postrádá jakýkoli smysl. Anebo si musíte od měření vždy nějaký ten stupeň odečíst. 

FaceTime 

Ve FaceTimu se toho událo poměrně hodně zejména s iOS 15 a 15.1. Přišla totiž možnost rozostření pozadí. Ano, ta funkce, kterou nabízejí i veškeré jiné videohovory poskytující aplikace, aby nebylo vidět naše okolí a nerušilo tak druhou stranu, nebo aby ta neviděla, co všechno se za námi nachází. Apple tím samozřejmě reagoval na dobu covidovou, aby nám ale poskytl i volby různých pozadí, to už ne.

S FaceTimem se váže i SharePlay. Jistě, Apple tuto funkci dotáhl dál, něž ostatní aplikace, protože jednoduše mohl. Mohl do ní integrovat Apple Music nebo Apple TV, což jiní jednoduše nemohou. I když ti již dříve přinesly ve svých videohovorech možnost sdílení obrazovky. Oproti řešení Applu a jeho iOS dokonce i multiplatformě. Např. ve Facebook Messengeru není problém sdílet obrazovku napříč iOS a Androidem a opačně. 

Další tituly 

Inspirace ostatními úspěšnými řešeními se samozřejmě najde ve více titulech. Např. obchod s aplikacemi pro iMessage, který se inspiroval u chatovacích služeb, titul Clips, který mnohými efekty kopíruje TikTok, titul Přeložit, který čerpá z úspěšných předchůdců (ale neumí česky), nebo v případě Apple Watch i sporná klávesnice k zadávání znaků, a kterou kompletně okopíroval od vývojáře třetí strany (a jeho aplikaci z App Storu pro jistotu nejdříve odstranil).

Vymýšlet pořád nové a nové tituly a jejich funkce je samozřejmě těžké, jenže Apple místo toho, aby se spolehl na řešení třetích stran, je v mnoha případech spíše jen kopíruje. Mnohdy navíc možná i zbytečně. 

.