Zavřít reklamu

Dnes už naštěstí žijeme v době, kdy relativně krátce po představení novinek nalezneme dané produkty i na pultech prodejců. V loňském roce do toho akorát současná pandemie onemocnění covid-19 hodila vidle, kvůli čemuž jsme museli o něco déle čekat například na nové iPhony 12, případně se potýkat s nedostupností zboží. Jablíčkáři ale vždy takové štěstí neměli. V nabídce cupertinského giganta můžeme najít hned několik produktů, na které fanoušci museli čekat i několik měsíců, než se vůbec dočkali. A na některé kousky dokonce čekáme dodnes.

Apple Watch (2015)

Vůbec první Apple Watch, které jsou též někdy přezdívány jako nultá generace jablečných hodinek, byly poprvé uvedeny na trhu 24. dubna 2015. Byl v tom ale jeden poměrně velký háček. Tato novinka totiž byla k dostání pouze na vybraných trzích, kvůli čemuž si čeští jablíčkáři museli ještě nějaký ten pátek počkat. Čekání se ale nakonec protáhlo na neuvěřitelných 9 měsíců, což je na dnešní poměry až nepředstavitelné. Je ale nutné vzít v potaz, že hodinky prostě a jednoduše nebyly přístupné pro náš trh, kvůli čemuž je tak dlouhá doba čekání relativně pochopitelná.

Apple Pay

Stejně tak tomu bylo i v případě platební metody Apple Pay. Služba nabízí možnost bezhotovostní platby prostřednictvím jablečných zařízení, kdy pouze stačí ověřit danou platbu skrze Touch/Face ID, přiložit telefon či hodinky k terminálu a o zbytek se postará systém za vás. Není tak potřeba ztrácet čas vytahováním klasické platební karty z peněženky, případně se zadáváním PIN kódu. Není proto divu, že po Apple Pay byl celosvětově velký zájem. Ovšem i v tomto případě jsme si museli dost dlouze počkat. Ačkoliv k oficiálnímu představení došlo v srpnu roku 2014, kdy hlavní roli sehrál iPhone 6 (Plus) s NFC čipem, tak do Česka služba zavítala až začátkem roku 2019. Celkově jsme tedy museli čekat téměř 4,5 roku.

Apple Pay nahled fb

Dnes je navíc z Apple Pay pravděpodobně nejoblíbenější platební metoda všech jablíčkářů. Obecně totiž roste zájem o možnost placení chytrým telefonem či hodinkami, na což vsází i konkurenční Android se službou Google Pay. Navzdory tomu ale v Česku doposud chybí služba Apple Pay Cash pro přímé posílání peněz například prostřednictvím iMessage.

iPhone 12 mini & Max

Jak už jsme uvedli v samotném úvodu, v loňském roce se svět potýkal s globálním nástupem pandemie onemocnění covid-19, což se pochopitelně dotklo všech odvětví. Apple konkrétně pocítil problémy na straně dodavatelského řetězce, kvůli čemuž visely otazníky na tradičním zářijovým představením nových iPhonů. Jak jistě víte, k tomu ani ve finále nedošlo. Akce byla odložena až na říjen. Při samotné keynote pak došlo k představení čtveřice modelů. Ačkoliv 6,1″ iPhone 12 a 6,1″ iPhone 12 Pro byly k dispozici ještě během října, tak na kousky iPhone 12 mini a iPhone 12 Pro Max si jablíčkáři museli počkat až do listopadu.

 

iPhone

K představení vůbec prvního iPhonu, který je někdy označován jako iPhone 2G, došlo už začátkem roku 2007. Prodej samozřejmě odstartoval ve Spojených státech amerických, avšak do České republiky telefon nikdy nedorazil. Čeští fanoušci tak museli ještě rok a půl vydržet, a to konkrétně na nástupce v podobě iPhonu 3G. K jeho představení došlo v červnu roku 2008 a z hlediska prodeje celkově zamířil do 70 zemí světa, mezi kterými už konečně nechybělo Česko. Jablečný telefon byl k dostání prostřednictvím mobilních operátorů.

iPhone X

Zároveň také nesmíme zapomenout zmínit revoluční iPhone X z roku 2017, který jako první odstranil ikonické domovské tlačítko a opět změnil vnímání chytrých telefonů jako takových. Apple totiž vsadil na displej takzvaně od hrany ke hraně, ovládání pomocí gest a podstatně kvalitnější OLED panel. Zároveň se zde o slovo přihlásila nová biometrická technologie Face ID, která dělá 3D sken obličeje, kdy na něj promítne přes 30 tisíc bodů a funguje bezchybně i ve tmě. Telefon byl jako tradičně představen v září (roku 2017), avšak na rozdíl od současných iPhonů nevstoupil na trh v nadcházejících týdnech. Jeho prodej totiž odstartoval až začátkem listopadu.

AirPods

Podobně jako iPhone X na tom byla první generace bezdrátových sluchátek AirPods. Ta sice byla odhalena po boku iPhonu 7 Plus v září roku 2016, avšak jejich prodej započal až v prosinci. Zvláštností je, že nejprve byly AirPody k dostání skrze jablečný Online Store, kde je Apple začal nabízet již 13. prosince 2016. Do sítě prodejen Apple Store a mezi autorizované prodejce se však podívaly až o týden později, respektive 20. prosince 2016.

AirPods open fb

AirPower

Samozřejmě ani nesmíme zapomenout zmínit bezdrátovou nabíječku AirPower. Tu Apple představil v roce 2017 po boku iPhonu X, přičemž s tímto produktem měl obrovské ambice. Nemělo se totiž jednat o jen tak ledajakou bezdrátovou podložku. Rozdíl totiž spočíval v tom, že měla být schopna nabít jakékoliv Apple zařízení (iPhone, Apple Watch a AirPods) nezávisle na tom, kde je na ni položíte. Následně se ale po AirPower doslova slehla zem. Médii se akorát čas od času objevila nepřímá informace o vývoji, ale Apple mlčel. Po roce a půl následoval šok, kdy v roce 2019 viceprezident pro hardwarové inženýrství Dan Riccio oznámil, že gigant nedokázal vyvinou bezdrátovou nabíječku v požadované podobě.

AirPower Apple

Navzdory tomu se ale dodnes čas od času objeví zpráva o pokračování ve vývoji. Stále tedy existuje možnost, že se AirPower jednoho dne přeci jen dočkáme.

.