Kolaps nemocnic a zbytečné umírání. Psycholog varuje před nízkou proočkovaností

INTERVIEW 3.12.2021

Může dojít ke kolapsu zdravotnictví a zbytečnému umírání, měli bychom se zamyslet nad hodnotou života. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS tak apeloval psycholog Jan Kulhánek na všechny, kteří se ještě nenechali očkovat. Napadání zdravotníků je podle něj ovlivněno tlakem, stresem ve společnosti a šířením dezinformací na sociálních sítích.

Upozornil také na rostoucí agresivitu. Za poslední týden se totiž objevilo několik útoků směrem k záchranářům či lékařům. „Myslím, že faktorů bude několik. Jeden z nich je, že agrese souvisí s nějakým tlakem a se stresem. Řada lidí je ve stresu ze situace, která podle nich nemá konec. Dost lidí počítalo s tím, že podzim a zima už budou v klidu, bez covidu, a ono to tak není. V lidech to vyvolává stres, beznaděj a naštvanost,“ vysvětlil psycholog s tím, že nespokojené osoby velmi často hledají viníka svých problémů a na něm si svůj vztek „vybijí“.

V psychologii a psychiatrii totiž existuje staré pořekadlo – kolik úzkosti, tolik agrese. „Agrese také souvisí s tím, že se lidé bojí. Řada lidí to ventiluje agresí. Dost lidí také této situaci nerozumí a sledují různé sociální sítě a skupiny, kde se témata naprosto nepřiměřeně vyhrocují. Živí se tam konspirativní teorie,“ má jasno Kulhánek. „Když se pes cítí v ohrožení, kouše,“ přidal i srovnání se zvířecí říší.

„Vždycky, když se situace extremizuje, najde se několik jedinců, kteří mají k extrému blízko, překročí hranice a neuvědomují si, jak je kondice zdravotníků křehká. Jsou (zdravotníci) přetížení a je na ně obrovský tlak,“ komentoval psycholog útoky na lékaře.

Do souvislosti s hodnotou lidského života dal také rozhodnutí vlády o povinném očkování některých skupin obyvatel. „Vždycky preferujeme dobrovolnost, ale pokud se dostaneme do situace, kdy víme, že míra proočkovanosti nestačí a znamenalo by to kolaps zdravotnictví nebo omezování společnosti a zbytečné umírání, měli bychom se zeptat, jakou hodnotu má lidský život,“ přiblížil svůj pohled člen Centra pro modelování biologických a matematických procesů.

Tagy: