Schůzky s kandidáty na ministry? Zeman napíná ústavu k prasknutí, říká komentátor

Marian Jurečka a Miloš Zeman

Martin Schmarcz hodnotí setkávání prezidenta s kandidáty na ministry

Prezident Miloš Zeman se sešel zhruba s polovinou kandidátů na členy nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Tento seriál by měl ukončit 10. prosince posledním setkáním s budoucím ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Podle mnoha kritiků Hrad těmito schůzkami zbytečně brzdí jmenování nového kabinetu. Že jde ze strany hlavy státu o nezvyklý přístup, připustil i politický komentátor Martin Schmarcz v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Prezident Miloš Zeman si zve podle abecedy kandidáty na ministry, aby s nimi prodiskutoval jejich budoucí působení ve vládě. Jelikož v současnosti z důvodu nákazy koronavirem musí být v izolaci, jedná s nimi přes prosklenou buňku.

I když mnozí politici napříč spektrem vítají tuto fintu, díky které může hlava státu i přes covidovou nákazu s kandidáty jednat, někteří z nich si zároveň pokládají otázku, zda je setkání prezidenta s každým budoucím členem vlády nutné.

„Pokud si zve kandidáty na ministry, je to nezvyk. Žádný prezident to před ním nedělal. Je ale pravda, že prezident si podle ústavy může pozvat na jednání ministra. Zeman si zve kandidáty na ministry. Umí ústavu napínat až k prasknutí. To zásadní je, jak se k věci postaví v polovině prosince, tedy jestli tu vládu opravdu jmenuje,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz.

Zeman totiž už předem varoval, že přes jmenování jednoho z kandidátů nepojede vlak. Petr Fiala si ale za svým seznamem stojí a prý nebude v žádném případě ustupovat. Otázkou tak je, zda Zeman kompletní novou vládu skutečně v polovině prosince jmenuje.

Který z kandidátů konkrétně je pro Zemana trnem v oku, zatím neprozradil ani prezident, ani Fiala. Podle Schmarcze se nový premiér zachoval správně. „Tím tlumí napětí. Pokud to blbě dopadne, tak až potom. Kdyby se vědělo hned, o jaké jméno jde, bylo by to mnohem horší. A zda Miloš Zeman změní názor? Uvidíme,“ komentoval.

Média nejčastěji zmiňují pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. Ten by se hlavě státu nemusel pozdávat vzhledem k jeho kritickým názorům na Izrael či Visegrádskou skupinu. Kritizoval také jména některých budoucích velvyslanců.

Někteří spekulovali i nad jménem kandidáta na ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (za STAN). Ten se v minulosti dostal se Zemanem do sporu, když ho jako tehdejší rektor brněnské Masarykovy univerzity odmítl nechat vystoupit v prostorách školy.

Jenže Bek se s prezidentem již setkal a schůzku pak veřejnosti popsal jako nekonfliktní diskusi o problematice českého předsednictví v Evropské unii. Že by onou osobou, přes kterou nejede vlak, byl právě Bek, vyvrací i Zemanovo původní prohlášení. Ten totiž řekl, že jeho problém není osobní a že daného kandidáta nikdy neviděl.

Schmarcz sám v pořadu přiznal, že ho jiný kandidát než exposlanec Lipavský nenapadá. Zeman je s přijímáním budoucích členů vlády zhruba v polovině. V pátek se sešel s lidoveckým předsedou a kandidátem na ministra práce Marianem Jurečkou. Schůzka s Lipavským ho čeká v úterý.

Harmonogram setkání:

  • 29. 11. – Ivan Bartoš
  • 30. 11. – Martin Baxa, Mikuláš Bek
  • 1. 12. – Pavel Blažek, Jana Černochová
  • 2. 12. – Petr Gazdík, Anna Hubáčková
  • 3. 12. – Marian Jurečka
  • 6. 12. – Martin Kupka, Helena Langšádlová
  • 7. 12. – Jan Lipavský, Zdeněk Nekula
  • 8. 12. – Vít Rakušan, Jozef Síkela
  • 9. 12. – Zbyněk Stanjura, Michal Šalomoun
  • 10. 12. – Vlastimil Válek

Tagy: