Přeshraniční pronásledování ozbrojených zločinů se bez střílení a zastavovacího pásu neobešlo. Dopadlo ovšem na jedničku

Mezinárodní spolupráce Policie je zásadní pro včasné dopadení pachatele. Policejní akce ukázala, jak mezinárodní zásah probíhal.

i Zdroj fotografie: Policie
                   

Čeští i polští policisté si měli možnost vyzkoušet mezinárodní spolupráci v rámci projektu financovaného Evropskou unií. Jak by stíhání pachatele ve skutečnosti dopadlo? V rámci programu pro regionální rozvoj, který je finančně podporován Evropskou unií, se uskutečnila velmi zajímavá policejní akce. Královéhradečtí policisté měli za úkol ukázat mezinárodní spolupráci se svými polskými kolegy v rámci policejního cvičení.

Mezinárodní pohraniční spolupráce

Není ojedinělé, že se pachatel po spáchání trestného činu pokusí uniknout do zahraničí. Spolupráce mezi českou policií a ozbrojenými složkami dalších členských zemí Evropské unie nebyla vždy tak svižná. Pachatel se tedy nezřídka za hranicemi vypařil a trestní stíhání se tak nejen zkomplikovalo, prodloužilo, ale zároveň bylo i více finančně nákladné. Na tohle mysleli tvůrci projektu „Společné pohraničí – společná bezpečnost“, v rámci něhož si mohli policisté mezinárodní spolupráci vyzkoušet.

iZdroj fotografie: Policie
Včasný policejní zásah je klíčový pro rychlé dopadení pachatele. Obzvlášť pokud se jedná o nebezpečí, že by pachatel mohl prchnout přes hranice.

„Úplně často se s tím v praxi nesetkáme, takže jsem rád, že jsem si spolupráci mohl vyzkoušet,“ komentuje jeden z polských policistů. Cvičení se konalo v oblasti hraničního přechodu Tłumaczów – Otovice a účastnili se ho policisté z královéhradeckého policejního velitelství. Úkolem bylo ověřit stíhací možnosti a spolupráci v rámci dvou členských zemí, konkrétně České republiky a Polska.

Scénáře simulace

Dle scénáře se jednalo o ozbrojenou loupež, která se odehrála v Polsku s polskými pachateli, kteří se pak vydali směrem na hraniční přechod Tłumaczów – Otovice, kde už byla připravena jednotka českých policistů. Polským kolegům se však podařilo pachatele dopadnout ještě před česko-polskými hranicemi. ,,Všichni jsme byli dostatečně s předstihem informovaní tak, aby naše jednotky byly schopny na hraniční přechod dorazit včas a případnému průjezdu zabránit,“ komentuje jeden ze zasahujících policistů.

iZdroj fotografie: Policie
Česko-polská spolupráce se ukázala jako bezproblémová samozřejmě také zásluhou zasahujících policistů.

Druhá simulace se odehrávala v okolí hraničního přechodu Ścinawka Górna – Broumov, kde se dopadení podařilo zase českým policistům. Cvičením si policisté měli vyzkoušet právě mezinárodní spolupráci, která zahrnuje kromě dodání požadovaných informací také kooperaci na strategii pro dopadení pachatele. Čeští i polští policisté v těchto simulacích ukázali, že mezinárodní spolupráce může probíhat opravdu hladce a k dopadení pachatele může dojít poměrně rychle.

Reakce zasahujících policistů

„Byla to vhodná doba pro společnou výměnu informací a odborné zkušenosti. Takové projekty jistě přispějí ke zvýšení efektivity policejní práce na hranicích a ještě lepšímu plnění úředních úkolů, a tím ke zvýšení pocitu bezpečí obyvatel a turistů,“ popisuje situaci jeden z policistů. „Takové simulace neděláme úplně často, ale když už ano, všichni členové sboru je vítají,“ potvrzuje náčelník českého policejního sboru.

iZdroj fotografie: Policie
Policisté tyto simulace velmi vítají.

Jak můžete vidět z reakcí policistů, navázání fungující mezinárodní spolupráce považují ozbrojené složky za jeden z klíčových faktorů pro včasné dopadení pachatele. V lepším případě se může jednat o jednoduchou vloupačku, v tom horším může být ohrožen lidský život. Nezřídka policisté po celé Evropské unii řeší také například únosy dětí. Obzvlášť v takovém případě je včasný zásah v prvních hodinách po únosu tou nejlepší cestou pro nalezení dítěte.

Jaký pocit máte z mezinárodní spolupráce vy?

Zdroj: KPP, Policie

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články